Gemeente Amstelveen

Sterke groei zonnepanelen in Amstelveen

Amstelveen – Huishoudens en bedrijven in Amstelveen produceren de afgelopen jaren steeds meer zonnestroom. Het totale vermogen van zonnepanelen op woningen in Amstelveen is sinds 2018 gestegen met 84 procent en het Amstelveense bedrijfsleven wekte 99 procent meer zonnestroom op dan in 2018.

Zonnepanelen op woningen in Amstelveen

‘Steeds meer Amstelveense woningeigenaren leggen zonnepanelen op het dak en deze wekken bij elkaar steeds meer stroom op. Het totale vermogen van de zonnepanelen op woningen in Amstelveen was vorig jaar 9.707 kW. Een groei van 84% ten opzichte van 2018. Dit komt overeen met het energieverbruik van circa 2600 huishoudens’, meldt Zonnepanelenrevolutie.nl op basis van CBS-cijfers.

In 2017 waren er nog 1.500 particuliere zonnepanelen-installaties in Amstelveen. In 2018 groeide dit naar 1.933 installaties en vorig jaar waren er maar liefst 3.284 woningen met zonnepanelen. Op dit moment heeft acht procent van de woningen in Amstelveen zonnepanelen.

Ander onderzoek

Recent concludeerde Vattenfall nog in een ander onderzoek dat Amstelveen achterbleef op het gebied van zonnepanelen, ten opzichte van landelijke cijfers (in dat onderzoek werd gemeld dat net meer dan 4 procent van de huishoudens zonnenpanelen heeft). Wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid, D66) zette daar in een reactie al vraagtekens bij, omdat in het onderzoek verouderde cijfers (2017) werden gebruikt. Zonnepanelenrevolutie.nl concludeert nu dat Amstelveen op basis van nieuwe CBS-cijfers de afgelopen jaren flinke stappen heeft gemaakt.

Grotere stijging dan landelijk

Het totale vermogen van particuliere zonnepanelen in Amstelveen lag in 2019 op 9.707 kilowatt. Dat is fors meer dan 2017 (4.062 kilowatt) en 2018 (5.277 kilowatt). Het totale vermogen nam sinds 2017 toe met 139%. Ter vergelijking: landelijk gezien groeide het totale vermogen in deze periode gemiddeld met 92%. De gemeenten met het grootste vermogen aan zonnepanelen zijn Utrecht (39,1 MW) Groningen (38,8 MW) en Eindhoven (38,8 MW).

Zonnepanelen bedrijven in Amstelveen

Ook bedrijven wekken steeds meer zonnestroom op, mede door de aanleg van zonneparken. Het bedrijfsleven in Amstelveen was vorig jaar goed voor 4.949 kW aan zonvermogen. Dat is 99% meer dan in 2018 (2.491 kW) en 171% meer dan in 2017 (1.829 kW).

Landelijke toename

Amstelveen is overigens niet de enige regio waar zonnestroom populair is. Vorig jaar groeide het opgestelde vermogen aan zonnepanelen met 4.609 megawatt naar 6.874 megawatt. Een groei van ruim 49%. De toename is groter bij bedrijven (59%) dan bij woningen (35%). Dit komt vooral door de aanleg van zonneparken.

Redenen voor de opmars van zonnepanelen zijn volgens Zonnepanelenrevolutie de dalende prijzen van de installaties en een een stijgend vermogen per paneel. 'Dit resulteert in een kortere terugverdientijd. Trends als elektrisch rijden, gasvrij wonen en meer thuiswerken zorgen er bovendien voor dat de vraag naar elektriciteit toeneemt. Daarnaast is er ook hulp vanuit de overheid. Consumenten kunnen de BTW over de aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen via de Belastingdienst.'


Meer nieuws

Corona Amstelveen gisteren 14:41

Afgelopen twee weken 4 Amstelveense Covid19-patiënten overleden

Amstelveen - De afgelopen twee weken zijn vier Amstelveense Covid19-patiënten overleden. Dat meldt het RIVM in een nieuwe weekupdate, over de periode 14 tot en met 27 oktober. Er werden in de genoemde periode in Amstelveen vijf ziekenhuisopnames en 701 besmettingen gemeld.

Algemeen gisteren 10:20

Amstelveen zoekt energiecoaches

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is op zoek naar 5 tot 10 enthousiaste vrijwillige energiecoaches. Een energiecoach is een deskundige, door het Regionaal Energieloket opgeleide, vrijwilliger die huiseigenaren en huurders in Amstelveen tips geeft over energiebesparing in een een-op-een gesprek online of aan huis.

Advertorial Gezondheid & welzijn 26 okt. 2020 17:05

Zorg en Zekerheid, jouw regionale zorgverzekeraar

Binnenkort mag je overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Woon je in de regio Amstelveen? Kies dan voor Zorg en Zekerheid, jouw regionale zorgverzekeraar.