Straks meer kans op financiering nieuwbouwhuis in Amstelveen door truc: 'Eerst de stenen kopen en pas later de grond'

Amstelveen - Gemeente Amstelveen wil nieuwbouwwoningen financieel bereikbaarder maken door kopers in eerste instantie alleen de stenen van het huis te laten kopen en pas later de grond. De te financieren koopprijs wordt hierdoor lager zodat het voor meer mensen mogelijk wordt een lening te krijgen.

‘Veel potentiële kopers lopen tegen het probleem aan dat ze geen financiering kunnen krijgen terwijl ze de woonlasten prima zouden kunnen betalen,'zegt wethouder Rob Ellermeijer (VVD). ‘We werken een constructie uit waarin de koper de grondcomponent van de woning niet hoeft mee te financieren. Die uit te werken financieringswijze betekent dat de koop van de grond wordt uitgesteld totdat je het kunt betalen,’ verduidelijkt de wethouder.

AM, Rabobank

De gemeente heeft daartoe een intentieovereenkomst gesloten met gebiedsontwikkelaar AM en de Rabobank.

constructie.jpg

De partijen hebben afgesproken om het plan verder uit te werken in samenwerking met Stichting Opmaat. In de loop van 2022 moet er een product zijn waarmee mensen makkelijker een betaalbare woning kunnen kopen.

Een koper wordt in de constructie in eerste instantie alleen eigenaar van de stenen en niet direct de grond. Voor de grond betalen de kopers een rente die gelijk ligt aan de hypotheekrente. 'Het lijkt op een tijdelijke erfpachtconstructie, legt Ellermeijer uit.

Pilot

De constructie zal in eerste instantie toegepast bij nieuwbouwprojecten. Als mogelijke pilot wordt gedacht aan het nieuwbouwproject aan de Groen van Prinstererlaan. Als de pilot succesvol is kan het navolging vinden bij andere projecten in Amstelveen.

Volgens Ellermeijer vloeit de intentieovereenkomst voort uit de Woonagenda 2020-2023 van het College van B en W, waarin het woonbeleid van de gemeente is uitgestippeld. 


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:21

Amstelveen van voorheen (270)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 270 een foto van het Augustinuspark, die we kregen toegestuurd door Bert van den Broek van Hubo Lambertus van den Broek. 

Algemeen 23 okt. 2021 13:02

Energiebesparen: Amstelveen zet vol in op Klimaatweek

Amstelveen - Gemeente Amstelveen doet ook dit jaar doet mee aan de Nationale Klimaatweek, die loopt van 27 oktober tot en met 5 november 2021. Tijdens deze Klimaatweek attendeert gemeente Amstelveen inwoners extra op diverse duurzame  acties en helpt het inwoners op weg om energie te besparen.

112 22 okt. 2021 19:46

Brandweer blust keukenbrand aan Kringloop

Amstelveen - De brandweer is vrijdagavond uitgerukt naar Kringloop in de wijk Groenelaan naar aanleiding van een keukenbrand in een bungalow.