Raadsleden Zwart (VVD) en Chaara (D66)

Tekort aan pleegouders in regio Amstelveen

Amstelveen - D66 en VVD willen dat de gemeente meer doet om pleegouders in Amstelveen te werven, omdat er volgens de partijen een tekort is.

Dit blijkt uit vragen die woordvoerders Saloua Chaara (D66) en Bas Zwart (VVD) woensdag 28 november in de commissie Burgers en Samenleving hebben gesteld.

Opvang in gezin

‘Wanneer kinderen niet langer thuis kunnen wonen, kunnen zij tijdelijk in een ander gezin wonen. Voor korte of voor langere tijd. Zeven dagen per week of af en toe een weekend of in de vakantie. Pleegouders zijn geen zorgprofessionals, maar vangen een pleegkind op in hun eigen gezin’, melden Zwart en Chaara.

Onschatbare waarde

‘Pleegouders zijn van onschatbare waarde voor de kinderen die zij in huis nemen en voor de samenleving als geheel. Helaas is er in onze regio een tekort aan beschikbare pleegouders’, zegt Bas Zwart. ‘En dit kan ernstige consequenties hebben voor de ontwikkeling van kinderen die niet in een pleeggezin terechtkunnen.’

Crisisopvang

Door het tekort aan pleegouders moeten kinderen langer dan gewenst in een crisisopvang/verblijfsinstelling verblijven. Dit vinden D66 en VVD zeer ongewenst. D66 en VVD hebben onlangs met pleegouders en professionals gesproken over hun ervaringen met pleegzorg. Hier kwam onder andere uit dat pleegouders en professionals willen dat er meer met de samenleving wordt gecommuniceerd over wat pleegzorg inhoudt en het belang daarvan.

Communicatie-impuls

Daarom hebben Chaara en Zwart, wethouder Frank Berkhout (Jeugd, D66) gevraagd om de communicatie over pleegzorg een impuls te geven en ook inspiratie/informatiebijeenkomsten over pleegzorg  in Amstelveen te organiseren.

Waardering

Chaara: ‘We hebben ontzettend veel waardering voor alle pleegouders die hun huis en hart openstellen voor kinderen die niet langer thuis kunnen wonen. Met de communicatie-impuls willen we dat pleegouders en pleegkinderen zelf hun ervaringen delen om anderen zo in het hart te raken. Niet alleen om zo meer mensen te motiveren en inspireren om zich als pleegouder aan te melden, maar vooral ook om te laten zien dat je als pleegouder niet iets speciaals moet kunnen. We zoeken juist ‘gewone’ mensen die zich in willen zetten voor bijzondere kinderen.’

Meer informatie over pleegzorg is te vinden op www.pleegzorg.nl


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.