Raadsleden Zwart (VVD) en Chaara (D66)

Tekort aan pleegouders in regio Amstelveen

Amstelveen - D66 en VVD willen dat de gemeente meer doet om pleegouders in Amstelveen te werven, omdat er volgens de partijen een tekort is.

Dit blijkt uit vragen die woordvoerders Saloua Chaara (D66) en Bas Zwart (VVD) woensdag 28 november in de commissie Burgers en Samenleving hebben gesteld.

Opvang in gezin

‘Wanneer kinderen niet langer thuis kunnen wonen, kunnen zij tijdelijk in een ander gezin wonen. Voor korte of voor langere tijd. Zeven dagen per week of af en toe een weekend of in de vakantie. Pleegouders zijn geen zorgprofessionals, maar vangen een pleegkind op in hun eigen gezin’, melden Zwart en Chaara.

Onschatbare waarde

‘Pleegouders zijn van onschatbare waarde voor de kinderen die zij in huis nemen en voor de samenleving als geheel. Helaas is er in onze regio een tekort aan beschikbare pleegouders’, zegt Bas Zwart. ‘En dit kan ernstige consequenties hebben voor de ontwikkeling van kinderen die niet in een pleeggezin terechtkunnen.’

Crisisopvang

Door het tekort aan pleegouders moeten kinderen langer dan gewenst in een crisisopvang/verblijfsinstelling verblijven. Dit vinden D66 en VVD zeer ongewenst. D66 en VVD hebben onlangs met pleegouders en professionals gesproken over hun ervaringen met pleegzorg. Hier kwam onder andere uit dat pleegouders en professionals willen dat er meer met de samenleving wordt gecommuniceerd over wat pleegzorg inhoudt en het belang daarvan.

Communicatie-impuls

Daarom hebben Chaara en Zwart, wethouder Frank Berkhout (Jeugd, D66) gevraagd om de communicatie over pleegzorg een impuls te geven en ook inspiratie/informatiebijeenkomsten over pleegzorg  in Amstelveen te organiseren.

Waardering

Chaara: ‘We hebben ontzettend veel waardering voor alle pleegouders die hun huis en hart openstellen voor kinderen die niet langer thuis kunnen wonen. Met de communicatie-impuls willen we dat pleegouders en pleegkinderen zelf hun ervaringen delen om anderen zo in het hart te raken. Niet alleen om zo meer mensen te motiveren en inspireren om zich als pleegouder aan te melden, maar vooral ook om te laten zien dat je als pleegouder niet iets speciaals moet kunnen. We zoeken juist ‘gewone’ mensen die zich in willen zetten voor bijzondere kinderen.’

Meer informatie over pleegzorg is te vinden op www.pleegzorg.nl


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.

Kunst & Cultuur gisteren 12:05

Corona-crisis in Amstelveen: Rondje Cultuur

Amstelveen - De kunst & cultuursector wordt ook in Amstelveen keihard geraakt door de coronacrisis. In een Rondje Cultuur met verantwoordelijk wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) wordt inzicht gegeven in de effecten van de coronamaatregelen op diverse instellingen en individuele kunstenaars. 

Columns 23 mei 2020 19:30

Column Geertje Visser: #BLIJFBINNEN

Amstelveen - Geertje Visser schrijft maandelijks columns voor AmstelveenZ Magazine. Ze heeft een man en drie zonen, woont en werkt in Amstelveen. In de mei-editie een stukje over thuiswerken in combinatie met thuisonderwijs.