Femke Halsema (Archieffoto)

Tjapko Poppens laat Femke Halsema niet vallen

Amstelveen – Burgemeester van Amstelveen en vice-voorzitter van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, Tjapko Poppens, vindt niet dat Femke Halsema haar geloofwaardigheid en gezag heeft verloren als voorzitter van de Veiligheidsregio door haar handelen voor en tijdens de veelbesproken demonstratie op de Dam begin juni.

Dat blijkt uit beantwoording van schriftelijke vragen die de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) vlak na het incident had gesteld aan Poppens. AVA is van mening dat Halsema niet langer als voorzitter van de Veiligheidsregio kan functioneren omdat ze haar geloofwaardigheid heeft verloren na haar optreden rond de Dam-demonstratie op 1 juni. De partij stuurde aan op vertrek van Halsema als voorzitter.

'Professionele reflectie'

Poppens laat in zijn rol als burgemeester op de gisteren gepubliceerde beantwoording van de AVA-vragen weten dat het bestuur van de Veiligheidsregio heeft teruggeblikt op het verloop van de demonstratie op 1 juni 2020 en de besluitvorming en de overwegingen daarbij.

De burgervader van Amstelveen meldt dat binnen de Veiligheidsregio is gesproken hoe in het vervolg met demonstraties om te gaan. ‘Op basis van dat gesprek, de feiten en ook het debat in de Amsterdamse gemeenteraad op 10 juni 2020 komen wij tot de conclusie dat er een professionele reflectie heeft plaatsgevonden op de gebeurtenissen. De geleerde lessen zijn inmiddels direct in de praktijk gebracht, zoals ook blijkt uit het goede verloop van de demonstratie in het Mandelapark op 10 juni 2020 waar ruim 11.000 demonstranten aanwezig waren op 1,5 meter en zonder ongeregeldheden’.

Aanvullend onderzoek

Poppens wijst er in de beantwoording van de AVA-vragen ook op dat het bestuur van de Veiligheidsregio heeft besloten dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de besluitvorming en de overwegingen daarbij. De uitkomsten van dat onderzoek zullen aan AVA worden gestuurd.

Op de vraag of Poppens net als AVA van mening is dat Halsema niet meer kan functioneren in haar rol als voorzitter en de Veiligheidsregio bijeen moet worden geroepen om aan te sturen op 'een wel gezaghebbende voorzitter' is Poppens helder en duidelijk: ‘Nee’, zo luidt het korte antwoord.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Waarom geen nieuwe spoorlijn parallel aan de A9?

Amstelveen – Met een nieuwe spoorlijn die parallel loopt aan Rijksweg A9 tussen Haarlem, Schiphol, Amstelveen, Ouderkerk, Abcoude en Amsterdam Zuidoost zou de bereikbaarheid van de regio aanzienlijk verbeteren.

Algemeen 11 aug. 2020 11:53

Bewoners Groenelaan in verzet tegen bouwplannen met spandoeken

Amstelveen - Bewoners van de Najade-flat hebben spandoeken opgehangen als protest tegen de bouwplannen voor een nieuw wooncomplex op de plek van het Sakko-tankstation en de aanpalige showroom aan Newa 2 in de wijk Groenelaan.

112 11 aug. 2020 11:07

Mercedes-rijder vlucht na aanrijding: politie op zoek naar witkleurige C-Klasse

Amstelveen – De Amstelveense politie is op zoek naar de bestuurder van een witkleurige Mercedes C-Klasse Estate (bouwjaar 2006), die er afgelopen zaterdagavond vandoor ging nadat hij in aanrijding was gekomen met een snorfiets aan de Burgemeester Colijnweg in Amstelveen. Twee opzittenden raakten daarbij gewond.