Femke Halsema (Archieffoto)

Tjapko Poppens laat Femke Halsema niet vallen

Amstelveen – Burgemeester van Amstelveen en vice-voorzitter van Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, Tjapko Poppens, vindt niet dat Femke Halsema haar geloofwaardigheid en gezag heeft verloren als voorzitter van de Veiligheidsregio door haar handelen voor en tijdens de veelbesproken demonstratie op de Dam begin juni.

Dat blijkt uit beantwoording van schriftelijke vragen die de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) vlak na het incident had gesteld aan Poppens. AVA is van mening dat Halsema niet langer als voorzitter van de Veiligheidsregio kan functioneren omdat ze haar geloofwaardigheid heeft verloren na haar optreden rond de Dam-demonstratie op 1 juni. De partij stuurde aan op vertrek van Halsema als voorzitter.

'Professionele reflectie'

Poppens laat in zijn rol als burgemeester op de gisteren gepubliceerde beantwoording van de AVA-vragen weten dat het bestuur van de Veiligheidsregio heeft teruggeblikt op het verloop van de demonstratie op 1 juni 2020 en de besluitvorming en de overwegingen daarbij.

De burgervader van Amstelveen meldt dat binnen de Veiligheidsregio is gesproken hoe in het vervolg met demonstraties om te gaan. ‘Op basis van dat gesprek, de feiten en ook het debat in de Amsterdamse gemeenteraad op 10 juni 2020 komen wij tot de conclusie dat er een professionele reflectie heeft plaatsgevonden op de gebeurtenissen. De geleerde lessen zijn inmiddels direct in de praktijk gebracht, zoals ook blijkt uit het goede verloop van de demonstratie in het Mandelapark op 10 juni 2020 waar ruim 11.000 demonstranten aanwezig waren op 1,5 meter en zonder ongeregeldheden’.

Aanvullend onderzoek

Poppens wijst er in de beantwoording van de AVA-vragen ook op dat het bestuur van de Veiligheidsregio heeft besloten dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de besluitvorming en de overwegingen daarbij. De uitkomsten van dat onderzoek zullen aan AVA worden gestuurd.

Op de vraag of Poppens net als AVA van mening is dat Halsema niet meer kan functioneren in haar rol als voorzitter en de Veiligheidsregio bijeen moet worden geroepen om aan te sturen op 'een wel gezaghebbende voorzitter' is Poppens helder en duidelijk: ‘Nee’, zo luidt het korte antwoord.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.