Tjapko Poppens

Tjapko Poppens wordt de nieuwe burgemeester van Amstelveen

Amstelveen - De Amstelveense gemeenteraad heeft vanavond in een speciale raadsvergadering de nieuwe burgemeester van Amstelveen voorgedragen.

De keus is gevallen op de 48-jarige Tjapko Poppens (VVD).

De verwachting is dat Poppens, die waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn zal opvolgen, eind mei 2019 aan de slag gaat. Poppens is sinds 2012 burgemeester van Wijk bij Duurstede. De benoeming wordt pas defintief na ondertekening van het Koninklijk Besluit.

Over Tjapko Poppens

Poppens heeft ervaring opgedaan zowel in de private als de publieke sector. Hij is opgegroeid in de provincie Groningen en afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit & Research met als afstudeer-richting bedrijfs- en bestuurskunde. Hij ging in 1996 bij KLM aan de slag en werkte daar in diverse managementfuncties en als directiescretaris op het hoofdkantoor.

In 2005 werd hij raadslid in Deventer en vanaf 2007 was hij daar fractievoorzitter. Daarnaast was Poppens vanaf eind 2008 Hoofd Strategie & Control gemeente Enschede en werd hij vervolgens directeur concernstaf van deze gemeente. De heer Poppens is getrouwd en vader van drie kinderen.

Zorgvuldig proces

De vertrouwenscommissie heeft een zorgvuldig selectieproces doorlopen basis van de door de gemeenteraad vastgestelde profielschets. De gemeenteraad herkent in de heer Poppens een gedreven bestuurder die uitstekend past bij de gestelde ambities van de stad Amstelveen. De commissie ziet in hem een bruggenbouwer en een resultaatgerichte bestuurder die doortastend is en een stevige bijdrage kan leveren aan de rol van Amstelveen in de Metropool- en Veiligheidsregio.

Extra raadsvergadering

Vanavond (8 april 2019) stond een extra gemeenteraadsraadsvergadering op het programma, met als enige agendapunt de voordracht van de nieuwe burgemeester.  Amstelveen zocht volgens een eerder opgestelde profielschets een ervaren, kundige, krachtige, breed geörienteerde, relativerende, zelfbewuste bestuurlijk krachtige burgemeester.

Zoektocht

De zoektocht startte ruim een jaar na het vertrek van burgemeester Mirjam van 't Veld (oktober 2017) en het aanwijzen van waarnemer Eenhoorn. Eenhoorn werd na het vertrek van Van 't Veld voor een langere tijd als waarnemend burgemeester aangewezen, omdat in het voorjaar van 2018 de gemeenteraadsverkiezingen tussendoor kwamen.

Achter gesloten deuren

Het eerste gedeelte van de vergadering vond vanavond plaats achter gesloten deuren, waarbij de media en publiek in de hal van het raadhuis moest wachten. Tegen 21.00 uur volgde een openbare zitting, waarin de gemeenteraad bekend maakte welke kandidaat bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wordt aanbevolen voor de benoeming als burgemeester van Amstelveen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.