Burgemeester Tjapko Poppens met wijkagent Jan Pieter Koopmans

Toenemend wapenbezit in Amstelveen leidt tot deelname aan actie ‘Van je wapen af zonder straf’

Amstelveen - Dat het wapenbezit de laatste jaren vooral onder jongeren en jongvolwassenen toeneemt ziet de burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens, logischerwijs als een zorgelijke ontwikkeling. Het is de reden dat Amstelveen deelneemt aan de landelijke actie ‘Van je wapen af zonder straf’, waarbij tussen maandag 11 tot en met zondag 17 oktober 2021 anoniem wapens kunnen worden ingeleverd.

Messen en andere stoot- of slagwapens kunnen in de genoemde periode worden ingeleverd in een ton op het politiebureau aan de Gerard Doulaan 2 in Stadshart Amstelveen, tussen 09.00 en 21.00 uur. 'Het inleveren gebeurt anoniem, je wordt dus niet gestraft voor wapenbezit. De actie is bedoeld om Amstelveen veiliger te maken. Wapens horen niet in onze samenleving thuis,' meldt de gemeente.

Vuurwapens straffeloos inleveren

Voor het straffeloos inleveren van een vuurwapen moet wel een afspraak met de politie worden gemaakt via 0900-8844. De politie komt dan in burgerkleding thuis langs om het vuurwapen op te halen. Inwoners die een vuurwapen willen inleveren moeten zich wel kunnen legitimeren, meldt de gemeente.

Gevolgen groot

Jongeren staan vaak onvoldoende stil bij de risico’s van wapenbezit,'zegt Poppens. 'De gevolgen van incidenten met wapens zijn groot. Niet alleen voor het slachtoffer. Ook voor de dader, omdat hij of zij een strafblad krijgt. Het is belangrijk dat jongeren inzien dat het niet normaal is om een mes te dragen. Daarom doet Amstelveen aan de landelijke actie mee. Een veilige stad begint bij veilig opgroeien.'

Volgens de gemeente denken jongeren dat het stoer is om een wapen te dragen. Of dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen. Uit onderzoek blijkt dat ruzies vaker uit de hand lopen, als jongeren wapens op zak hebben. 

Ook ouders bewust maken

Naast de landelijke publiciteitscampagne voor de wapeninleveractie organiseren gemeente en politie deze maand ook activiteiten waarbij zij de risico’s van wapenbezit zoals messen met jongeren bespreken. Ook scholen en het jongerenwerk besteden aandacht aan de inleveractie. De burgemeester bezocht recent het Amstelveen College samen met wijkagent Jan Pieter Koopmans,

Verder is de wapeninlevercampagne bedoeld om ouders bewust te maken, zodat zij het gesprek met hun kind over het bezit van messen en andere wapens aangaan. Daarvoor is een gespreksleidraad voor ouders online gepubliceerd (zie hier).


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.