De Ferdinand Bolweg in de Amstelveense Schildersbuurt (Archief)

Uitbreiding Stadshart in Schildersbuurt weer actueel

AMSTELVEEN - 'Schokkend.' Met die kreet reageert GroenLinks, nadat de lokale partij concludeert dat Stadshart-eigenaar Unibail-Rodamco (UR) nog steeds denkt aan uitbreiding van winkelcentrum Stadshart in de Schildersbuurt.

Voormalige uitbreidingsplannen die ten koste  moesten gaan van woningen in de bewuste buurt, leidde in 2013 tot fel protest van bewoners. De plannen werden destijds door het college van B en W ingetrokken.

Hernieuwde onrust
Maar volgens GroenLinks is er nu hernieuwde onrust in de Schilderbuurt ontstaan, doordat UR nog steeds woningen in de buurt zou aankopen. Het onderwerp kwam deze week in de lokale politieke arena aan bod en daarmee is het onderwerp toch weer actueel, ondanks dat een daadwerkelijke uitbreiding ten koste van woningen geenszins aan de orde lijkt.

Standpunt
VVD-wethouder Herbert Raat (VVD) heeft al diverse keren publiekelijk aangegeven niet mee te werken aan grootschalige uitbreidingsplannen die ten koste gaan van woningen in de Schildersbuurt. Hij is ook niet van plan dat standpunt te wijzigen. Benodigde bestemmingsplanwijzigingen voor een dergelijke grote uitbreiding worden dan ook niet doorgevoerd.

Stop
GroenLinks is echter van mening dat Unibail-Rodamco  onrust veroorzaakt in de centrumbuurt met het opkopen van woningen. De groene partij vindt dat UR daarmee moet stoppen:  'Unibail moet de Schildersbuurt uit het hoofd zetten,' meldt de GL-fractie in een persbericht.

[caption id="attachment_646" align="alignright" width="225"]Martin_social media Martin Kortekaas (Foto: GL)[/caption]

Memorandum
'In juni van dit jaar heeft het Amstelveense college nog een Memorandum van Overeenstemming met Unibail-Rodamco getekend,'meldt GL. 'Wethouder Raat heeft toen uitgesproken dat het college van B&W niet zal meewerken aan wijziging in het bestemmingsplan om sloop in de Schilderbuurt mogelijk te maken. Die uitspraak heeft Raat deze week naar aanleiding van vragen van GroenLinks herhaald,' aldus GL.

Eigendom
Unibail-Rodamco belooft volgens GL in het Memorandum dat de bewoners nauw worden betrokken bij het verder maken van plannen. Raadslid Martin Kortekaas hierover: ‘GroenLinks vindt dat het tijd wordt dat Unibail-Rodamco zich realiseert dat het Stadshart misschien wel als vastgoed eigendom is van Unibail-Rodamco, maar dat het Stadshart vooral toch ook eigendom is van de gebruikers, met name de bevolking van Amstelveen, waaronder de Schildersbuurt.’

Blokkade opwerpen
GroenLinks vindt dat het Unibail-Rodamco zou sieren als ze nu duidelijk uitspreken dat ook wat hun betreft sloop van de baan is en dat het Stadshart naar de oostkant kan worden uitgebreid. Als dit niet ophoudt, moet de gemeente zelf maar duidelijker stelling nemen door bijvoorbeeld de samenwerking op basis van het Memorandum stop te zetten, of doordat de gemeenteraad zelf een extra blokkade opwerpt tegen aantasting van de buurt.'


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.