Uitslagen en opkomst Provinciale Staten Verkiezingen Amstelveen 2023 (Liveblog)

Amstelveen - In dit liveblog word je op de hoogte gehouden van de opkomst en de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart 2023 in Amstelveen.

02.10: Verrassing... of niet.... In Amstelveen hebben volgens de voorlopige tellingen veruit de meeste mensen op de VVD gestemd en dus niet op de grote winnaar in veel ander gemeentes en provincies, de BBB. De VVD kreeg in Amstelveen namelijk 17,49 procent van de stemmen (6.091 totaal). De BoerBurgerBeweging kreeg precies 3300 Amstelveense stemmen, ofwel 9,48 procent en was daarmee bij verre niet de grootste in Amstelveen.

De PvdA scoorde namelijk verrassend goed in Amstelveen met 11,69 procent van de stemmen (4.070). Ook GroenLinks (11,21 procent, 3.904) en D66 (9,84 procent, 3,472) bleven BBB nog voor. 

KLIK HIER VOOR ALLE VOORLOPIGE UITSLAGEN IN AMSTELVEEN

02.00: De voorlopige uitslag in Amstelveen is bekend! In totaal brachten 34.947 Amstelveners een geldige stem uit. Daarmee was het opkomstpercentage (60,2 procent) min of meer gelijk aan 2019 (60,9 procent).

01.00 Helaas heeft gemeente Amstelveen tegen de verwachtingen in nog altijd geen stemresultaten bekend gemaakt; we vermoeden dat dit in de loop van de ochtend wordt... nog even geduld dus...

22.40 uur: op het raadhuis van Amstelveen wordt nog volop geteld. Gaat BBB ook in Amstelveen de grootste worden?

22.20 uur: de eerste gemeenten hebben inmiddels de stemmen geteld: op Schiermonnikoog en Vlieland is BBB ook de (hele) grote winnaar. Het is wachten op de andere gemeentes, waaronder Amstelveen.

21.45 uur: een monsterzege tekent zich af voor BBB door giga-winsten in meer provincies, getuige de exitpolls. We blijven natuurlijk benieuwd naar de stemverdeling in Amstelveen. Het CDA heeft tot op heden een zware avond.

21.05 uur: Exitpoll Noord-Holland: BBB scoort in NH en is volgens de exitpoll van de NOS (Ipsos) in een klap de grootste met 9 zetels. De werkelijke uitslag kan nog afwijken, maar de toon is ermee gezet. BBB wordt de grote winnaar van deze verkiezingen.

De BBB troeft volgens de poll in Noord Holland de VVD af: die partij levert een zetel in (van 9 naar 8 zetels). De partijen GroenLinks (van 9 naar 7), D66 (van 6 naar 4) en CDA (van 4 naar 2) gaan flink in de min, maar niet zo sterk als FvD (van 9 zetels naar 1). Ook de PVV verliest in Noord-Holland (van 3 naar 2), evenals Denk (van 1 naar 0) en de SP (van 3 naar 2).

De PvdA wint in de exitpoll Noord Holland een zetel (van 6 naar 7) en de Partij voor de Dieren wint er 2 (van 3 naar 5). Grote winnaars zijn ook JA21 en Volt (allebei van 0 naar 3). 50Plus en ChristenUnie blijven stabiel op 1. 

21.00 uur: En dan nu: tellen, tellen, tellen... Het is gedaan, de deuren van de bureau's zijn gesloten voor de kiezers. Volgens berichten rond de stembureaus waren er nog flink wat inwoners die op het aller-allerlaatste moment hun stem kwam uitbrengen... het was natuurlijk ook geen eenvoudige keuze :-)

20.15 uur: Nog minder dan een uurtje alvorens de stembureaus dicht gaan. Volgens gemeente Amstelveen lijkt het er sterk op dat vooral meer Amstelveners voor de waterschappen stemmen dan vier jaar geleden, gekeken naar de tussentijdse opkomst. De uitslagen van de waterschapsverkiezingen worden overigens niet vanavond, maar morgen bekend gemaakt. De uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen volgen wel later vanavond.

19.30 uur: Even gebeld met de burgemeester: die is al vanaf 13.00 uur vanmiddag bezig aan een Grand Fiets Tour langs de Amstelveense stembureaus, onder andere om de stembureau-medewerkers te spreken en te vragen hoe het gaat. Zijn indrukken zijn positief. De burgemeester heeft het vermoeden dat het helemaal zo slecht niet gaat met de opkomst zo laat hij weten alvorens hij weer op de fiets springt naar het volgende bureau

19.00 uur: Er komen meldingen binnen van flinke drukte bij diverse stembureaus in Amstelveen. Dat is niet ongebruikelijk: veel inwoners stemmen in de avond. De stembureaus zijn nog twee uur geopend

18.30 uur: Het tussentijdse opkomstpercentage in Amstelveen ligt in lijn met het landelijke opkomstpercentage van 37 procent

18.00 uur: Vanuit het raadhuis komt door dat het tussentijdse opkomstpercentage in Amstelveen (rond 18.00 uur) 36 procent bedraagt

17.30 uur: De stemmen worden vandaag alleen op partijniveau geteld: morgen worden de tellingen op kandidaatniveau bekend

17.00 uur: Stemmen kan in Amstelveen tot 21.00 uur vanavond: dan sluiten de stembureaus


Meer nieuws

112 gisteren 18:26

Bestuurder bestelbus in aanrijding met jongetje op fiets

Amstelveen - In Westwijk is dinsdagavond een bestuurder van een bestelbus (pakketdienst) in aanrijding gekomen met een jongetje op een fiets. Het ongeval vond plaats op de kruising van de Guldenroedelaan en de Burgemeester Wiegelweg.

Algemeen gisteren 11:18

Amstelveen tussen grootste stijgers toeristenbelasting: bijna 50%+

Amstelveen - Toeristen die overnachten in een hotel, betalen dit jaar in Amstelveen € 4,45 toeristenbelasting per nacht. Amstelveen verhoogde deze vorm van belasting met bijna 50 procent en behoort daarmee tot de grootste stijgers van de provincie en het land.

112 gisteren 09:02

Chaos rond rotonde Sportlaan-Beneluxbaan na ongeval tussen auto en fatbike

Amstelveen - Een flinke chaos rond de rotonde van de Beneluxbaan/Sportlaan vanmorgen. Een automobilist kwam op de rotonde in aanrijding met de bestuurder van een fatbike, waarna diverse automobilisten die plaats poogden te maken voor de ambulance zich vastreden in de zachte berm.

Verkeer & Vervoer gisteren 08:48

196 hardrijders op de bon aan Sportlaan in Amstelveen

Amstelveen - Aan de Sportlaan in Amstelveen zijn gisteren (maandag 26 februari 2024) 196 weggebruikers betrapt op te hard rijden. Op de Sportlaan, waar veel scholen liggen en het vaak druk is, is 50 kilometer per uur toegestaan,