Dolf Middelhoff

Uniek gesigneerd dak Urbanuskerk in de maak

Amstelveen - Op het nieuwe dak van de sacristie van de Urbanuskerk in Bovenkerk zijn deze week de eerste speciaal gesigneerde leien gelegd.

De Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanuskerk bedacht een actie waarbij voor 10 euro een daklei gekocht kan worden, waarop een persoonlijke boodschap of schildering gezet kan worden. Die actie is tot nu toe een enorm succes gebleken: inmiddels zijn circa 1500 leien gesigneerd.

De gesigneerde leien worden op het dak van de sacristie gelegd, de plek waar de verwoestende brand op 15 september 2018 ontstond. De gesigneerde leien worden tegen het dak aangelegd - en zijn vanaf de buitenkant niet te zien; het dak ligt straks vol verborgen boodschappen en uitingen,

De leienactie loopt nog tot en met zaterdag 23 oktober 2021. Dat is de laatste zaterdag dat er een kraam bij de kerk staat (russen 10.00 en 12.00 uur) voor de verkoop van leien (ook is St. Urbanus Chocolade verkrijgbaar). Tot die tijd kunnen ook de laatste beschilderde leitjes worden ingeleverd bij het secretariaat van de kerk, bereikbaar op werkdagen van 10.00 en 12.00  uur.

Leienexpositie in Museum JAN

Ook zijn er circa 180 amateurkunstenaars die leien prachtig beschilderd hebben. Een vakjury maakt na 23 oktober 2021 een selectie van de 30 mooiste leien bekend. Die leien worden van 5 t/m 28 november tentoongesteld in museum JAN in het Oude Dorp.

Daar mag het museumpubliek de drie mooiste leien uit kiezen. Na afloop van de tentoonstelling worden deze drie mooiste leien bewaard om in het torenmuseum van de kerk opgehangen te worden; de andere 27 leien gaan, zoals afgesproken met de makers, het dak op.

De leidekker staat nog een enorme klus te wachten die maanden in beslag gaat nemen. Voor meer informatie zie de website van de Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus: www.helponsuitdebrand.com


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:21

Amstelveen van voorheen (270)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 270 een foto van het Augustinuspark, die we kregen toegestuurd door Bert van den Broek van Hubo Lambertus van den Broek. 

Algemeen 23 okt. 2021 13:02

Energiebesparen: Amstelveen zet vol in op Klimaatweek

Amstelveen - Gemeente Amstelveen doet ook dit jaar doet mee aan de Nationale Klimaatweek, die loopt van 27 oktober tot en met 5 november 2021. Tijdens deze Klimaatweek attendeert gemeente Amstelveen inwoners extra op diverse duurzame  acties en helpt het inwoners op weg om energie te besparen.

112 22 okt. 2021 19:46

Brandweer blust keukenbrand aan Kringloop

Amstelveen - De brandweer is vrijdagavond uitgerukt naar Kringloop in de wijk Groenelaan naar aanleiding van een keukenbrand in een bungalow.