Vanaf 2018 start met zelf wegbrengen restafval

AMSTELVEEN - Omdat gemeente Amstelveen het huidige aandeel restafval per inwoner in vijf jaar tijd wil halveren naar 100 kilo per inwoner (nu is dat 209 kilo) wordt al vanaf begin 2018 gefaseerd een nieuw inzamelsysteem ingevoerd, waarbij restafval niet meer aan huis wordt opgehaald maar inwoners restafval zelf naar ondergrondse containers moeten brengen.

De huidige huis-aan-huis restafvalcontainers bij woningen worden omgebouwd tot  PMD-containers (plastic, metalen verpakkingen en drankkartons) wil de gemeente meer PMD inzamelen. 'Uit afvalsorteeranalyses blijkt namelijk dat deze restafvalcontainers voor de helft PMD bevatten. De kleine hoeveelheid overgebleven restafval brengen inwoners straks naar ondergrondse containers. Bij flats en appartementencomplexen plaatst de gemeente waar mogelijk ondergrondse PMD-containers,' zo meldt de gemeente in een persbericht.

Omgekeerd inzamelen
De gemeente noemt de nieuwe methodiek 'omgekeerd inzamelen' en gaat meer service verlenen op  inzameling van herbruikbare grondstoffen, zoals PMD en GFT en minder service op de inzameling van restafval. Dat de restafvalcontainer aan huis verdwijnt werd vorig jaar oktober bekend.

Ondergronds
Wethouder Peter Bot (Afvalbeheer, BBA): 'We investeren in zo’n honderd ondergrondse restafvalcontainers en 65 ondergrondse PMD-containers om het omgekeerd inzamelen mogelijk te maken. Daarbij is ons doel dat de kostendekkende afvalstoffenheffing niet omhoog hoeft. Dat hoeft in principe ook niet omdat omgekeerd inzamelen minder restafval en meer bruikbare grondstoffen oplevert. De verwerking van bruikbare grondstoffen levert de gemeente geld op en het verbranden van minder restafval kost minder.'

Minder restafval en meer grondstof inzamelen
Afval zoals Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT), glas, papier en plastic, metaal, blik en drankenkartons (PMD) is herbruikbare grondstof. De gemeente zorgt ervoor dat deze afvalsoorten verwerkt worden tot grondstoffen voor nieuwe producten. Daar is de inzet van inwoners voor nodig. Het is belangrijk dat zij hun herbruikbare afval zoveel mogelijk gescheiden aanleveren.

GFT vaker ingezameld
Daarnaast  wil Amstelveen meer GFT inzamelen en inwoners duidelijker maken dat etensresten ook bij hun GFT thuishoren. Van deze grondstoffen kan namelijk groen gas en compost worden gemaakt. Bij de laagbouw starten extra GFT-inzamelrondes, bijvoorbeeld wanneer er meer tuin- en bladafval vrijkomt. Bij appartementencomplexen herintroduceert de gemeente de GFT-inzameling en test met verschillende proeven hoe dit het beste kan.

22 maart voorstel
Het college van B en W stelt de raad 22 maart 2017 voor om op een nieuwe duurzame manier afval  ‘omgekeerd in te zamelen’.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.