Gemeente Amstelveen

Verduurzamen & energiearmoede: komt overheidssteun wel bij juiste inwoners terecht?

Amstelveen - Komen de gemeentelijke subsidies en maatregelen om woningen te verduurzamen wel bij de juiste inwoners terecht? Dat is wat de PvdA Amstelveen wil weten, nadat de ombudsman eerder in De Volkskrant stelde dat in veel gemeenten de subsdies en maatregelen vooral de rijkere voorlopers bereiken.

De PvdA wil weten in welke mate gemeente Amstelveen op de hoogte is welke inwoners het zwaarst worden getroffen door energiearmoede. Uit het bewuste artikel van De Volkskrant (zie hier) bleek dat in veel gemeenten de maatregelen om structureel de energierekening naar beneden te krijgen door verduurzaming, onvoldoende de achterhoede van huishoudens in energiearmoede bereiken.

Structurele verduurzaming woningen

Het gaat dan om subsidies voor verduurzaming van woningen, maar ook over het aanstellen van energiecoaches en het aanbrengen van praktische hulpmiddelen zoals tochtstrips en radiatorfolie.

De PvdA wijst erop dat de enige structurele oplossing om hoge energierekeningen te beperken ligt in  het verduurzamen van woningen en dat andere maatregelen zoals  de energietoeslag van 1.300 euro voor de laagste inkomens, of het prijsplafond voor gas en elektriciteit alleen soelaas op korte termijn bieden. Juist voor mensen die (al) in energiearmoede leven is verduurzaming van de woning geen haalbare kaart.

De PvdA vraagt zich of Amstelveen in het duurzaamheidsbeleid rekening wordt gehouden met inkomensverschillen én of er specifieke maatregelen worden genomen voor huishoudens, straten of wijken die het zwaarst worden getroffen door energiearmoede.

Cadeaubonnen

De PvdA wil ook opheldering over  cadeaubonnen die de gemeente afgelopen najaar verstrekte, waarmee inwoners gratis energiebesparende producten konden bestellen. De PvdA vraagt zich af of de lage en middeninkomens hier voldoende van hebben kunnen profiteren. Het College van B en W heeft zes weken de tijd om op de schriftelijke vragen te reageren.


Meer nieuws

Onderwijs & Educatie vandaag 07:00

Onderwijsspecial (afl. 6): Panta Rhei - Iedereen heeft recht op kansen

Amstelveen - Nu veel kinderen weer voor de keuze staan om een (middelbare) school te kiezen en er diverse Open Dagen van scholen op stapel staan, brengt AmstelveenZ een onderwijsspecial van scholen in Amstelveen en directe omgeving. In aflevering 6: Panta Rhei.

Gezondheid & welzijn gisteren 16:14

ANWB AutoMaatje van start in Amstelveen

Amstelveen - De vervoersservice ANWB AutoMaatje gaat per 1 februari 2023 van start in Amstelveen. Vrijwilligers vervoeren via ANWB AutoMaatje met hun eigen auto minder mobiele Amstelveners die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen, of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken.

Kunst & Cultuur gisteren 11:17

Jubileumjaar 'Cobra 75' van start met drieluik ‘Ontmoet de Denen’ 

Amstelveen - In het bijzijn van de ambassadeur van Denemarken in Nederland Jarl Frijs-Madsen is gisterenavond in het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen het jubileumjaar 'Cobra 75' van start gegaan met de opening van het Drieluik ‘Ontmoet de Denen’. De tentoonstelling is te zien van 27 januari tot en met 14 mei 2023.