Gemeente Amstelveen

Verduurzamen & energiearmoede: komt overheidssteun wel bij juiste inwoners terecht?

Amstelveen - Komen de gemeentelijke subsidies en maatregelen om woningen te verduurzamen wel bij de juiste inwoners terecht? Dat is wat de PvdA Amstelveen wil weten, nadat de ombudsman eerder in De Volkskrant stelde dat in veel gemeenten de subsdies en maatregelen vooral de rijkere voorlopers bereiken.

De PvdA wil weten in welke mate gemeente Amstelveen op de hoogte is welke inwoners het zwaarst worden getroffen door energiearmoede. Uit het bewuste artikel van De Volkskrant (zie hier) bleek dat in veel gemeenten de maatregelen om structureel de energierekening naar beneden te krijgen door verduurzaming, onvoldoende de achterhoede van huishoudens in energiearmoede bereiken.

Structurele verduurzaming woningen

Het gaat dan om subsidies voor verduurzaming van woningen, maar ook over het aanstellen van energiecoaches en het aanbrengen van praktische hulpmiddelen zoals tochtstrips en radiatorfolie.

De PvdA wijst erop dat de enige structurele oplossing om hoge energierekeningen te beperken ligt in  het verduurzamen van woningen en dat andere maatregelen zoals  de energietoeslag van 1.300 euro voor de laagste inkomens, of het prijsplafond voor gas en elektriciteit alleen soelaas op korte termijn bieden. Juist voor mensen die (al) in energiearmoede leven is verduurzaming van de woning geen haalbare kaart.

De PvdA vraagt zich of Amstelveen in het duurzaamheidsbeleid rekening wordt gehouden met inkomensverschillen én of er specifieke maatregelen worden genomen voor huishoudens, straten of wijken die het zwaarst worden getroffen door energiearmoede.

Cadeaubonnen

De PvdA wil ook opheldering over  cadeaubonnen die de gemeente afgelopen najaar verstrekte, waarmee inwoners gratis energiebesparende producten konden bestellen. De PvdA vraagt zich af of de lage en middeninkomens hier voldoende van hebben kunnen profiteren. Het College van B en W heeft zes weken de tijd om op de schriftelijke vragen te reageren.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.