Gemeente Amstelveen

Verduurzamen & energiearmoede: komt overheidssteun wel bij juiste inwoners terecht?

Amstelveen - Komen de gemeentelijke subsidies en maatregelen om woningen te verduurzamen wel bij de juiste inwoners terecht? Dat is wat de PvdA Amstelveen wil weten, nadat de ombudsman eerder in De Volkskrant stelde dat in veel gemeenten de subsdies en maatregelen vooral de rijkere voorlopers bereiken.

De PvdA wil weten in welke mate gemeente Amstelveen op de hoogte is welke inwoners het zwaarst worden getroffen door energiearmoede. Uit het bewuste artikel van De Volkskrant (zie hier) bleek dat in veel gemeenten de maatregelen om structureel de energierekening naar beneden te krijgen door verduurzaming, onvoldoende de achterhoede van huishoudens in energiearmoede bereiken.

Structurele verduurzaming woningen

Het gaat dan om subsidies voor verduurzaming van woningen, maar ook over het aanstellen van energiecoaches en het aanbrengen van praktische hulpmiddelen zoals tochtstrips en radiatorfolie.

De PvdA wijst erop dat de enige structurele oplossing om hoge energierekeningen te beperken ligt in  het verduurzamen van woningen en dat andere maatregelen zoals  de energietoeslag van 1.300 euro voor de laagste inkomens, of het prijsplafond voor gas en elektriciteit alleen soelaas op korte termijn bieden. Juist voor mensen die (al) in energiearmoede leven is verduurzaming van de woning geen haalbare kaart.

De PvdA vraagt zich of Amstelveen in het duurzaamheidsbeleid rekening wordt gehouden met inkomensverschillen én of er specifieke maatregelen worden genomen voor huishoudens, straten of wijken die het zwaarst worden getroffen door energiearmoede.

Cadeaubonnen

De PvdA wil ook opheldering over  cadeaubonnen die de gemeente afgelopen najaar verstrekte, waarmee inwoners gratis energiebesparende producten konden bestellen. De PvdA vraagt zich af of de lage en middeninkomens hier voldoende van hebben kunnen profiteren. Het College van B en W heeft zes weken de tijd om op de schriftelijke vragen te reageren.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:00

Landijsbaan Amstelveen zo lek als een mandje: groot onderhoud op lange baan geschoven

Amstelveen - Het is dat er voorlopig geen vorst wordt verwacht, maar de landijsbaan aan de Noordelijke Poeloever in Amstelveen is lek en verkeert in slechte staat. De dijken rond de baan vertonen naast lekken ook verzakkingen. De baan is toe aan groot onderhoud, maar dat is door de gemeente op de lange baan geschoven. Zandzakken kunnen eventueel soelaas gaan bieden.

Sport vandaag 12:53

ARC, Okeanos en Stichting Rolstoeldansen Amstelveen genomineerden voor Vereniging van het jaar

Amstelveen - Rugbyclub ARC, roeivereniging Okeanos en Stichting Rolstoeldansen Amstelveen zijn genomineerd voor de Amstelveense Vereniging van het Jaar 2023. Vrijdag 9 februari 2024 wordt tijdens het Amstelveen Sportgala bekend gemaakt welke vereniging zich Vereniging van het Jaar 2023 mag noemen en naast eeuwige roem de wisselbeker plus een cheque ter waarde van € 2.500,- in ontvangst mag nemen. 

Amstelveen van voorheen gisteren 20:51

Amstelveen van voorheen (380)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 380 een oude foto van het binnenplein van winkelcentrum Groenhof.