Burgemeester Mirjam van 't Veld tijdens een toespraak in het raadhuis

Vertrek Van 't Veld niet te wijten aan verziekte Amstelveense bestuurscultuur

AMSTELVEEN – Het opmerkelijk vroege vertrek van burgemeester Mirjam van ’t Veld uit Amstelveen kan niet worden geschoven op een niet deugende Amstelveense bestuurscultuur. Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn heeft na talloze gesprekken geconcludeerd dat Amstelveen juist een plezierige en goed bestuurde gemeente is.

Dat blijkt uit een vertrouwelijke ambtsbrief van Eenhoorn aan de Commissaris van de Koning. Uit die brief valt op te maken dat Van ’t Veld zich ongemakkelijk blijkt te hebben gevoeld in de bestuurscultuur van Amstelveen. Ook blijkt dat ze soms afstand voelde in de Amstelveense politiek, mede omdat haar ambities (zoals het project ‘Mensen Maken Amstelveen’) kennelijk niet breed en enthousiast werden gedragen.

Keuzes

Mede door een door Van ‘t Veld zelf gevoed signaal, zou de cultuur in de bestuurs-top van de gemeente verre van optimaal zijn. Maar naar nu blijkt was het met name Van ’t Veld zelf die in de uitoefening van haar functie van burgemeester niet de juiste keuzes maakte. Dat kan worden opgemaakt uit de zorgvuldig opgestelde brief waarin Eenhoorn stelt dat een burgemeester zich goed thuis kan voelen in Amstelveen, maar dan wel als de burgemeester de verbinding met politiek, gemeenteraad en college voortdurend kan vasthouden.

Bestuurscultuur

Eenhoorn werd in het najaar van 2017, door Commissaris van de Koning Johan Remkes, benoemd tot waarnemend burgemeester van Amstelveen, ook met een duidelijke missie om onderzoek te doen naar de bestuurscultuur. Van ’t Veld vertrok in 2017 na 3 jaar uit Amstelveen om voorzitter te worden van de Raad van Bestuur van ziekenhuis Gelderse Vallei, waarop bij de Commissaris de alarmbellen afgingen. 

VVD

Eenhoorn gaat ook in op de relatief stevige rol van de VVD in Amstelveen. Die is volgens Eenhoorn 'opvallend' zowel door het grote aantal zetels als de politieke ervaring en sterke leiding van de partij. Dat de ervaring van de VVD-wethouder (Herbert Raat) gewicht in de schaal legt en dat hij een ervaringsvoorspong had op de overige wethouders noemt hij evident, maar volgens Eenhoorn is er inde loop van de tijd een bevredigend evenwicht ontstaan. 

Voor de muziek uitlopen

Eenhoorn stelt in de brief (die subtiel verzachtend is maar er eigenlijk op neer komt dat Van ’t Veld met te weinig draagvlak haar eigen ambities wilde waarmaken) dat een inhoudelijke rol voor een burgemeester pas aan de orde kan zijn als die ruimte gegeven wordt. ‘Een voortdurende zorg van de burgemeester is om niet te ver voor de muziek uit te lopen of jezelf ambities te stellen, waarvoor niet eerst een breed en enthousiast politiek draagvlak is geconstateerd. Anders wordt een voortdurende frustratie en isolatie je deel.'

Baken

Volgens Eenhoorn moet de komende burgemeester van Amstelveen een baken zijn voor de bevolking, met soms een enthousiasmerende en dan weer een empatische aanpak. De burgemeester moet zich daarbij vooral richten op de kwaliteit van het bestuur en op de eigen burgemeestersportefeuille.

Respect

Eenhoorn sprak de afgelopen maanden met talloze betrokkenen om de bestuurscultuur te kunnen duiden, vooral ook met het oog op de komst van een nieuwe burgemeester en de nieuwe (recent geïnstalleerde) gemeenteraad. Eenhoorn constateert op basis van de vele gesprekken niet alleen dat Amstelveen een plezierige en goed bestuurde gemeente is; van politieke ruilhandel en/of handjeklap, zoals kennelijk werd gesuggereerd, is volgens Eenhoorn ook geen sprake. Hij vindt juist dat er in de politieke arena ruimte wordt gegund, waarbij er respect voor elkaar bestaat.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels vandaag 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport gisteren 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.

Algemeen gisteren 10:45

De bouwers van de A9: Irien Remery

Amstelveen/Ouderkerk - De verbreding van de A9 bij Amstelveen en Ouderkerk (tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht) kan niet zonder alle uitvoerders en andere bouwers die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we voor in de regelmatig terugkerende rubriek 'De bouwers van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht'. In deze aflevering stellen we Irien Remery voor. Irien deed aanvankelijk een opleiding voor lerares tekenen en handvaardigheid, maar belandde in de bouw en daar werkt ze inmiddels al 30 jaar (!) tot volle tevredenheid.