De onthulling van het herdenkingsmonument bij Amsteldijk Golf

Vliegtuigcrash in Bovenkerkerpolder Amstelveen leidt tot herdenkingsmonument op golfbaan

Amstelveen – Op het golfcomplex van Amsteldijk Golf is vanavond, exact 77 jaar nadat een Halifax bommenwerper neerstortte in de Bovenkerkerpolder in Amstelveen, een herdenkingsmonument onthuld.

De bommenwerper, een Handley-Page Halifax Mk. III, stortte op 16 juni 1944 neer in een weiland in de Amstelveense polder, vlakbij waar nu de golfbaan ligt. De 7-koppige bemanning kwam daarbij om het leven.

halifax_monument.jpg

Verhalen moeten verteld blijven worden

Toen eigenaren van het golfcomplex, Ger en Tineke Loogman, werden benaderd door nabestaanden twijfelden ze geen moment om mee te werken aan een herdenkingsteken. ‘Deze verhalen moeten verteld blijven worden,’ zegt Loogman.

Vanavond werd het herdenkingsmonument onthuld, in bijzijn van diverse families die (nog altijd) woonachtig zijn in buurtschap De Zwarte Kat waar het vliegtuig destijds neerstortte. Onder hen ook familieleden - inmiddels op respectabele leeftijd- die het vliegtuig in de nacht over hun huis hoorden scheren voordat het neerstortte.

groespfoto_monument.jpg

Zij vertelden vanavond dat ze dat moment nooit zijn vergeten. Een van de getuigen meldde dat hij de ochtend na de crash, die in de donkere uren plaatsvond, als jonge jongen in spanning ging kijken en dat is hij zijn leven lang niet vergeten: hij trof rond de ravage onder een meer een afgerukte voet en een stuk schedel met haar aan, iets dat heel veel indruk maakte.

De veronderstelling is dat het neergestorte vliegtuig de huizen in het buurtschap op het laatste moment wist te ontwijken en in de polder neerstortte, waarmee een nog grotere ramp werd voorkomen.

Namen van omgekomen bemanning

Op het fraaie bord staat een beschrijving van het tragische incident, inclusief de namen van de omgekomen mannen die in de bloei van hun leven waren: Flight Sergeant Robert Blair (RAAF) (22 jaar), Sergeant Herbert Moore (RAF) (31 jaar), Flying Officer Lancelot Pratt (RAAF) (27 jaar), Flight Sergeant Gordon Armstrong (RAAF) (21 jaar), Warrant Officer John O’Meara (RAAF (32 jaar), Sergeant Dennis Tustin (RAF) (21 jaar) en Flying Officer John Date (RAAF) (20 jaar).

Het toestel betrof een Handley-Page Halifax Mk. III die deel uitmaakte van in totaal 23 toestellen van het 77ste Squadron die een feitelijk mislukte aanval hadden uitgevoerd op een oliefabriek in het Duitse Roergebied. Door zware bewolking had het bombardement niet het beoogde effect. Zeven van de 23 toestellen kwamen uiteindelijk nooit meer terug naar Engeland.

Berging 1990

Het wrak in de Bovenkerkerpolder werd pas in de zomer van 1990 definitief geborgen, nadat er in 1944 en in 1953 ook al twee bergingsoperaties hadden plaatsgevonden. Bij die laatste bergingsoperatie werden ook nog menselijke botten aangetroffen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.