De onthulling van het herdenkingsmonument bij Amsteldijk Golf

Vliegtuigcrash in Bovenkerkerpolder Amstelveen leidt tot herdenkingsmonument op golfbaan

Amstelveen – Op het golfcomplex van Amsteldijk Golf is vanavond, exact 77 jaar nadat een Halifax bommenwerper neerstortte in de Bovenkerkerpolder in Amstelveen, een herdenkingsmonument onthuld.

De bommenwerper, een Handley-Page Halifax Mk. III, stortte op 16 juni 1944 neer in een weiland in de Amstelveense polder, vlakbij waar nu de golfbaan ligt. De 7-koppige bemanning kwam daarbij om het leven.

halifax_monument.jpg

Verhalen moeten verteld blijven worden

Toen eigenaren van het golfcomplex, Ger en Tineke Loogman, werden benaderd door nabestaanden twijfelden ze geen moment om mee te werken aan een herdenkingsteken. ‘Deze verhalen moeten verteld blijven worden,’ zegt Loogman.

Vanavond werd het herdenkingsmonument onthuld, in bijzijn van diverse families die (nog altijd) woonachtig zijn in buurtschap De Zwarte Kat waar het vliegtuig destijds neerstortte. Onder hen ook familieleden - inmiddels op respectabele leeftijd- die het vliegtuig in de nacht over hun huis hoorden scheren voordat het neerstortte.

groespfoto_monument.jpg

Zij vertelden vanavond dat ze dat moment nooit zijn vergeten. Een van de getuigen meldde dat hij de ochtend na de crash, die in de donkere uren plaatsvond, als jonge jongen in spanning ging kijken en dat is hij zijn leven lang niet vergeten: hij trof rond de ravage onder een meer een afgerukte voet en een stuk schedel met haar aan, iets dat heel veel indruk maakte.

De veronderstelling is dat het neergestorte vliegtuig de huizen in het buurtschap op het laatste moment wist te ontwijken en in de polder neerstortte, waarmee een nog grotere ramp werd voorkomen.

Namen van omgekomen bemanning

Op het fraaie bord staat een beschrijving van het tragische incident, inclusief de namen van de omgekomen mannen die in de bloei van hun leven waren: Flight Sergeant Robert Blair (RAAF) (22 jaar), Sergeant Herbert Moore (RAF) (31 jaar), Flying Officer Lancelot Pratt (RAAF) (27 jaar), Flight Sergeant Gordon Armstrong (RAAF) (21 jaar), Warrant Officer John O’Meara (RAAF (32 jaar), Sergeant Dennis Tustin (RAF) (21 jaar) en Flying Officer John Date (RAAF) (20 jaar).

Het toestel betrof een Handley-Page Halifax Mk. III die deel uitmaakte van in totaal 23 toestellen van het 77ste Squadron die een feitelijk mislukte aanval hadden uitgevoerd op een oliefabriek in het Duitse Roergebied. Door zware bewolking had het bombardement niet het beoogde effect. Zeven van de 23 toestellen kwamen uiteindelijk nooit meer terug naar Engeland.

Berging 1990

Het wrak in de Bovenkerkerpolder werd pas in de zomer van 1990 definitief geborgen, nadat er in 1944 en in 1953 ook al twee bergingsoperaties hadden plaatsgevonden. Bij die laatste bergingsoperatie werden ook nog menselijke botten aangetroffen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 09:46

Gratis energiescan en -besparingsrapport voor ondernemers

Amstelveen - Om ondernemers in Amstelveen te helpen bij het reduceren van hun energiekosten, biedt de gemeente een kosteloos traject voor energiebesparing aan. Deze aanpak bestaat uit twee fasen: een gratis energiemonitoring en vervolgens een op maat gemaakt rapport met besparingsadvies.

Horeca 28 feb. 2024 15:00

Culinair genieten bij Restaurant FUMI in Amstelveen

Amstelveen - Restaurant FUMI heeft zijn thuis gevonden in de charmante omgeving van Kronenburg, nabij Buitenveldert, in het voormalige restaurant Kronenburg en staat klaar om gasten te verwennen met een unieke smaakbeleving.  

Verkeer & Vervoer 28 feb. 2024 13:36

Amstelveen krijgt buslijn 178 als vervanger voor verdwijnende lijnen 347/348

Amstelveen - Vanwege het verdwijnen van de buslijnen 347 en 348  komende zomer, als de Uithoornlijn (Amsteltram) gaat rijden, wordt in Amstelveen tussen Poortwachter en Station Amsterdam Zuid de vervangende buslijn 178 ingezet. Deze buslijn gaat 4 keer per uur rijden (daluren 2x per uur) tussen Poortwachter en eindstation Amsterdam Zuid en doet ten opzichte van de 347/348 drie extra haltes aan in Amstelveen.

Algemeen 28 feb. 2024 10:32

Zorgen om staat van kersenbloesempark Amsterdamse bos: 'Gezondheid al jaren achteruit'

Amstelveen - Er bestaan serieuze zorgen over de gezondheidsstaat van het kersenbloesempark in het Amsterdamse bos. Door bodemverdichting en te weinig bodemleven gaat de gezondheid van de Japanse sierkersen al jaren achteruit. De verslechterde (bodem-)gezondheid wordt deels toegeschreven aan de hoge bezoekersaantallen in het park tijdens de bloeiperiodes.