Ambulances aan de Amstelzijde na het tragische ongeval. [Archief: KaWijKo Media]

Vrijspraak in zaak dodelijk vaar-ongeluk bij brug Ouderkerk-Amstelveen

Amstelveen – De man die ervan werd verdacht schuld te hebben aan een dodelijk vaarongeval bij de Amstelbrug (de brug tussen Amstelveen en Ouderkerk) in juni 2017, is in hoger beroep door het Gerechtshof vrijgesproken.

De toen 51-jarige man, een Oostenrijker, was samen met vrienden op vakantie in Nederland en per boot vanuit Vinkeveen onderweg naar Amsterdam. Bij de Amstelbrug ging het gruwelijk mis, toen de bovenkant van de boot de brug raakte en zijn 68-jarige vriend bekneld raakte en ter plekke overleed.

De verdachte werd in maart 2018 veroordeeld tot een werkstraf en werd door het Openbaar Ministerie in een publicatie omschreven als 'dronken schipper' omdat hij met teveel alcohol op de boot zou hebben bestuurd, toen deze in aanvaring kwam met de Amstelbrug. 

Geen schipper of bestuurder
Uit een ademtest direct na het ongeval was gebleken dat de verdachte inderdaad teveel alcohol had genuttigd om een boot te mogen besturen, maar het hof bepaalde  in hoger beroep dat de verdachte niet als schipper beschouwd kon worden en ook niet als ‘bestuurder’.

Roer
Uit de publicatie van de rechtszaak wordt duidelijk dat tijdens de vaartocht het slachtoffer aan het roer had gestaan - en kort voor het noodlottige ongeval de verdachte had uitgenodigd naast hem te komen staan om hem te leren varen. De verdachte had nog nooit een schip bestuurd. Beiden mannen stond naast elkaar aan het roer toen zij de brug naderden. Tegen de verdachte werd niet gezegd dat hij snelheid moest minderen of het vaartuig in zijn achteruit moest zetten. Dat had uiteindelijk fatale gevolgen.

Het hof is van oordeel de verdachte niet zelfstandig de snelheid en de koers bepaalde en dat hij dus niet als ‘bestuurder’ kan worden aangemerkt die als zodanig verantwoordelijk is voor naleving van de vaarreglementen, waarop vrijspraak volgde.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.