Burgemeester Tjapko Poppens

Vrijwilligers: hart van de samenleving

Amstelveen - In Amstelveen wonen veel mensen met een groot hart. Dat bleek weer tijdens de jaarlijkse lintjesregen op 26 april. Het is ieder jaar weer een dag met een speciaal tintje, een van de leukste momenten in het jaar voor een burgemeester. Achter ieder lintje zit een bijzonder mens met een bijzonder verhaal. Dit jaar mocht ik 17 Koninklijke Onderscheidingen uitreiken in Amstelveen. Opgeteld ruim 500 jaar vrijwilligerswerk in dienst van de samenleving. 

Het zijn de mensen waaraan Amstelveen zijn rijke verenigingsleven te danken heeft. De man die meerdere keren per week voor dag en dauw de kleedkamers van de voetbal- of hockeyvereniging opent, de wc’s boent en de goals goed zet. De mensen die ’s avonds na hun werk met het bestuur vergaderen, beslissingen nemen en ook de administratie van de vereniging doen. Veel mensen hebben geen idee wat er allemaal achter de schermen gebeurt om verenigingen draaiende te houden.

Het zijn de mensen die elke week helpen in de wijk, de kerk, de zorginstelling of zich inzetten voor een goed doel. Ook bij deze lintjesregen een enorme diversiteit in vrijwilligerswerk. Naast inzet voor (sport)verenigingen en maatschappelijke organisaties, iemand die zich zijn hele leven inzet om de oogheelkundige zorg voor de allerarmsten in Zuidoost-Azië te verbeteren, iemand die belangen behartigt voor mensen met een zeldzame, erfelijke ziekte en iemand die zich hard maakt voor mensen in achterstandswijken.

Ik ben trots op al die mensen die zich, ieder op hun eigen manier in hun vrije tijd, inzetten voor hun medemens. Zij zijn ontzettend belangrijk voor onze samenleving. Behalve dat er bergen werk worden verzet, ontstaan er verbindingen tussen mensen die elkaar anders misschien wel nooit hadden ontmoet. Vrijwilligers houden de samenleving veerkrachtig en bij elkaar. Terecht dat zij ‘het cement’ van de samenleving worden genoemd. Ook in coronatijd hebben we dat gezien, met allerlei initiatieven om bijvoorbeeld de ouderen door deze tijd heen te helpen.

Ik was bij mijn aantreden verrast dat een gemeente met de omvang van Amstelveen zoveel enthousiaste vrijwilligers telt. Bijzonder met het drukke leven dat veel mensen leiden. Ik hoop dat iedereen het blijft doen. Gelukkig is er vrijwilligerswerk in allerlei soorten en maten. Ook op incidenteel vlak is er van alles te doen. Bij vrijwilligersplatform Amstelveenvoorelkaar zie je waar ze vrijwilligers voor zoeken in Amstelveen en wat bij je past.

In onze stad heeft een op de vijf inwoners een andere nationaliteit. Mooi om te zien dat onder deze groepen ook allerlei initiatieven ontstaan, niet alleen binnen de eigen gemeenschap. Zo hoorde ik in een online gesprek met verschillende Indiase organisaties in Amstelveen, dat zij in coronatijd hebben meegeholpen met inzamelingsacties voor de Voedselbank en gezinnen die een computer nodig hadden voor thuisonderwijs. Ik hoop dat er meer van dit soort initiatieven ontstaan, waarbij Amstelveners met verschillende achtergronden elkaar helpen. Hoe meer mensen zich bij onze samenleving betrokken voelen en meedoen, hoe beter. Samen vormen zij het hart van onze samenleving.

Tjapko Poppens,
Burgemeester


Meer nieuws

Zakelijk vandaag 10:46

Perfect Health: weet wat je nodig hebt [Lezersactie]

Amstelveen - Gezond oud worden willen we allemaal. Maar hoe gezond ben je eigenlijk? En wat heb je exact nodig om hieraan bij te dragen? Mischa Kremer richtte Perfect Health op voor mensen die bewust willen werken aan hun gezondheid. ‘Dankzij de Premium Health Check krijg je op wetenschappelijk niveau inzicht hoe je met leefstijl, voeding en voedingssupplementen aan de slag kunt gaan met je gezondheid. Wij maken moeilijke materie begrijpelijk en geven advies op maat. Zo houd je grip op je gezondheid.’

Horeca gisteren 19:00

Stadshart Horeca Hits: Noodle soep van Saigon Càphê

Amstelveen - Nu de horeca weer open is belicht AmstelveenZ.nl in samenwerking met Shopping Centre Stadshart Amstelveen de komende periode in de rubriek Stadshart Horeca Hits diverse bestsellers en gewilde gerechten uit de horecazaken in en rond het Stadshart. In aflevering 1: de befaamde noodle soep van Saigon Càphê.