Burgemeester Tjapko Poppens

Vrijwilligers: hart van de samenleving

Amstelveen - In Amstelveen wonen veel mensen met een groot hart. Dat bleek weer tijdens de jaarlijkse lintjesregen op 26 april. Het is ieder jaar weer een dag met een speciaal tintje, een van de leukste momenten in het jaar voor een burgemeester. Achter ieder lintje zit een bijzonder mens met een bijzonder verhaal. Dit jaar mocht ik 17 Koninklijke Onderscheidingen uitreiken in Amstelveen. Opgeteld ruim 500 jaar vrijwilligerswerk in dienst van de samenleving. 

Het zijn de mensen waaraan Amstelveen zijn rijke verenigingsleven te danken heeft. De man die meerdere keren per week voor dag en dauw de kleedkamers van de voetbal- of hockeyvereniging opent, de wc’s boent en de goals goed zet. De mensen die ’s avonds na hun werk met het bestuur vergaderen, beslissingen nemen en ook de administratie van de vereniging doen. Veel mensen hebben geen idee wat er allemaal achter de schermen gebeurt om verenigingen draaiende te houden.

Het zijn de mensen die elke week helpen in de wijk, de kerk, de zorginstelling of zich inzetten voor een goed doel. Ook bij deze lintjesregen een enorme diversiteit in vrijwilligerswerk. Naast inzet voor (sport)verenigingen en maatschappelijke organisaties, iemand die zich zijn hele leven inzet om de oogheelkundige zorg voor de allerarmsten in Zuidoost-Azië te verbeteren, iemand die belangen behartigt voor mensen met een zeldzame, erfelijke ziekte en iemand die zich hard maakt voor mensen in achterstandswijken.

Ik ben trots op al die mensen die zich, ieder op hun eigen manier in hun vrije tijd, inzetten voor hun medemens. Zij zijn ontzettend belangrijk voor onze samenleving. Behalve dat er bergen werk worden verzet, ontstaan er verbindingen tussen mensen die elkaar anders misschien wel nooit hadden ontmoet. Vrijwilligers houden de samenleving veerkrachtig en bij elkaar. Terecht dat zij ‘het cement’ van de samenleving worden genoemd. Ook in coronatijd hebben we dat gezien, met allerlei initiatieven om bijvoorbeeld de ouderen door deze tijd heen te helpen.

Ik was bij mijn aantreden verrast dat een gemeente met de omvang van Amstelveen zoveel enthousiaste vrijwilligers telt. Bijzonder met het drukke leven dat veel mensen leiden. Ik hoop dat iedereen het blijft doen. Gelukkig is er vrijwilligerswerk in allerlei soorten en maten. Ook op incidenteel vlak is er van alles te doen. Bij vrijwilligersplatform Amstelveenvoorelkaar zie je waar ze vrijwilligers voor zoeken in Amstelveen en wat bij je past.

In onze stad heeft een op de vijf inwoners een andere nationaliteit. Mooi om te zien dat onder deze groepen ook allerlei initiatieven ontstaan, niet alleen binnen de eigen gemeenschap. Zo hoorde ik in een online gesprek met verschillende Indiase organisaties in Amstelveen, dat zij in coronatijd hebben meegeholpen met inzamelingsacties voor de Voedselbank en gezinnen die een computer nodig hadden voor thuisonderwijs. Ik hoop dat er meer van dit soort initiatieven ontstaan, waarbij Amstelveners met verschillende achtergronden elkaar helpen. Hoe meer mensen zich bij onze samenleving betrokken voelen en meedoen, hoe beter. Samen vormen zij het hart van onze samenleving.

Tjapko Poppens,
Burgemeester


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.