Gemeente Amstelveen

VVD Amstelveen wil verlaging van afvaltarief

Amstelveen – Als het aan de VVD Amstelveen ligt mag 'de rekening van duurzaamheid' niet bij inwoners worden neergelegd en moeten de lasten voor afvalverweking niet worden verhoogd, maar juist worden verlaagd. 

Dat blijkt uit schriftelijke vragen die raadslid Benjamin Smalhout heeft gesteld aan het Amstelveense college van B & W. Volgens de VVD mag de zeer forse verhoging die de Rijksoverheid doorvoert voor het verwerken van gemeentelijk afval (+139 %), simpelweg niet leiden tot hogere lasten voor Amstelveners. 

Niet omhoog maar omlaag

Als het aan de VVD ligt doet Amstelveen niet mee aan tariefstijgingen, waar andere gemeenten daar wel voor kiezen. Sterker, de VVD - dat groot voorstander zegt te zijn van duurzaamheid - vraagt zich af waarom het tarief niet omlaag kan, of misschien wel het laagst kan zijn: ‘Hoewel Amstelveen hogere gemeentekosten niet doorberekent aan de inwoners kent onze gemeente niet het laagste afvalstofheffingentarief van Nederland’.

Amstelveen is zeker niet de duurste gemeente als het aankomt op afvalstoffenheffing, zoals de partij ook aanhaalt: ‘In bijvoorbeeld Haarlem stijgt de afvalstoffenheffing met 59 euro. In Haarlem betaalt een meerpersoonshuishouden € 324,48 per jaar aan afvalstofheffing. In Amstelveen is dit bijna € 100 minder en is de afvalstofheffing dit jaar nagenoeg gelijk gebleven.’

Vragen

Maar de VVD vraagt zich af waarom de gemeente Aalten een bedrag van € 148 voor eenpersoonshuishoudens rekent en € 168 voor meerpersoonshuishoudens. Ook de gemeente Deventer kent een lager afvalstoffenheffingentarief’. Smalhout wil van het College van B &W (waar de VVD onderdeel van uitmaakt met 2 van de 5 wethouders) weten waarom dat zo is.

'Verstandig liberaal bestuur'

Smalhout vindt sowieso dat het afvaltarief in Amstelveen in ieder geval in 2020 moet worden verlaagd, zodat de lasten voor Amstelveners dalen. Volgens het liberale raadslid hoeft Amstelveen ‘met name door verstandig liberaal bestuur niet nog meer te vragen van inwoners’. Smalhout noemt 'het laag houden van gemeentebelastingen een belangrijke verdienste van de VVD én één van de redenen waarom Amstelveen zo een leefbare gemeente is’.

Benjamin Smalhout, raadslid VVD


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.