De Heilige Geestkerk in de wijk Keizer Karelpark

Waarom de Heilige Geest Kerk werd verkocht

Amstelveen – De verkochte Heilige Geest Kerk in de wijk Keizer Karelpark staat op de nominatie gesloopt te worden. Op de plek ligt het plan klaar om woningen te bouwen. ‘Het afstoten van de kerk was onvermijdelijk’, stelt de RK Parochie Amstelland.

‘Toen we de Heilige Geestkerk verkochten, wisten we van de intentie van de koper om de kerk te slopen en daar woningen te bouwen. Voor ons was de verkoop een onvermijdelijke keuze,’ laat Ad Verkleij van de RK Parochie Amstelland weten, in reactie op publicaties over de Heilige Geest Kerk.

Pijnlijk

Recent meldde D66 dat de kerk niet zonder slag of stoot gesloopt zou mogen worden, zonder dat daar de gemeenteraad over kan oordelen. Maar de RK Parochie Amstelland moest wel verkopen: ‘Kerken zijn verbonden met emoties. Van rouw en trouw, van verdriet en geluk, van bezinning en van aktie en vooral van saamhorigheid. Niettemin kan niet van een krimpende kerkgemeenschap worden verwacht dat zij op eigen kracht alle kerkgebouwen in stand houdt. Wij hebben, in goed overleg met de betrokken parochianen, een pijnlijke beslissing genomen’, zegt Verkleij.

Krimp actieve gelovigen

‘Het zal niemand verbazen dat de huidige krimp van het aantal actieve gelovigen  grote consequenties heeft voor kerkgebouwen. De RK Parochie Amstelland stond dan ook voor de moeilijke keuze welk gebouw in Amstelveen Zuid moest worden behouden. Daarbij hebben wij gekozen voor de monumentale Urbanuskerk in Bovenkerk. Daar konden we voortbouwen op de eeuwenoude traditie van inspirerende kerkgebouwen en dit tegelijk te combineren met de behoefte van een moderne, toekomstgerichte  RK geloofsgemeenschap in Amstelland Zuid.'

Urbanuskerk goede keuze

Verkleij vervolgt: 'Bovendien zagen we goede mogelijkheden om het kerkgebouw een bredere culturele functie te geven in de lokale gemeenschap van Bovenkerk. Nu, twee jaar na de heropening, blijkt dat we een goede keuze hebben gemaakt. De Urbanuskerk ontwikkelt zich tot de centrale locatie van de RK Kerk in Amstelland Zuid, met een grote actieve geloofsgemeenschap.'  

Trots

'Wij zijn trots op de vele, goed bezochte, culturele activiteiten die de Stichting Vrienden Van de Urbanus Bovenkerk in het kerkgebouw organiseert. En, dit jaar wordt het geheel gerenoveerde Jules Arnesenorgel opgeleverd; overigens ook een rijksmonument. Deze activiteiten in combinatie met de vele grote en kleine bijdragen van betrokken particulieren en sponsors hebben ons versterkt in de overtuiging dat het in stand houden van de Urbanus Bovenkerk de moeite waard is. Het kerkgebouw neemt, na 6 jaar te zijn gesloten, weer een centrale plaats in in de Bovenkerkse gemeenschap en in Amstelveen Zuid.'

Godsvermogen

Verkleij: 'De restauratie van de Urbanuskerk kostte een godsvermogen. Los van de gebruikelijke, en dus beperkte, rijkssubsidies zijn de noodzakelijk miljoenen opgebracht door de parochiegemeenschap. Zonder de opbrengst van de verkoop van de Heilige Geestkerk was de restauratie van de Urbanus niet gelukt.'


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.