Davey Photography, Davey Baas

Wethouders ’s avonds de straat op in Middenhoven: ‘Diffuus beeld’

Amstelveen - Vanwege de aanhoudende overlastmeldingen in Middenhoven hebben wethouders Marijn van Ballegooijen en Herbert Raat samen met raadslid Yaron van Koningsveld en diverse handhavers vrijdagavond een bezoek gebracht aan de wijk. Ze spraken met diverse jongeren, bewoners en ondernemers. Raat sprak na afloop van een nogal diffuus wijkbeeld, maar tegelijkertijd van een zeer nuttige avond.

Het gebied rond het winkelcentrum aan Brink en het scholencomplex aan Orion wordt gezien als het epicentrum van de overlast. De handhaving en het politietoezicht is er recent verder geïntensiveerd, na een aanhoudende reeks incidenten afgelopen zomer en dit najaar, waarbij veelal jongeren waren betrokken. Diverse bewoners en ondernemers zijn de overlast meer dan zat.

De straat op

Reden voor de wethouders Jeugdzaken (Van Ballegooijen, PvdA) en Handhaving (Raat, VVD) zelf de straat op te gaan in de avonduren, de tijd dat de overlast doorgaans het grootst is: samen met raadslid Van Koningsveld (BVNL) bezochten ze het gebied, waar gisterenavond diverse (zware) vuurwerkknallen waren te horen maar het verder relatief rustig bleef.

middenhoven_trio.jpg
Yaron van Koningsveld (BVNL), Herbert Raat (VVD) en Marijn van Ballegoooijen (PvdA) in Middenhoven.

Volgens Raat is er sprake van een diffuus, tweeledig beeld in de wijk. ‘Er zijn jongeren die in de wijk zelf wonen en die goed in beeld zijn en ook gewoon aanspreekbaar zijn, maar er zijn ook groepjes die niet uit de wijk of Amstelveen komen.’  Zo stuitte de delegatie gisterenavond op een groep jongeren die uit Amsterdam Zuidoost afkomstig was en waarvan het onduidelijk was wat ze nou precies in Middenhoven kwamen doen.

Raat zegt dat er veel handhaving en politie actief is, maar dat het niet altijd eenvoudig is om jongeren die daadwerkelijk overlast veroorzaken aan te wijzen. Zodra er eentje een auto van politie of handhaving ziet, alarmeren ze elkaar via SnapChat en waaieren ze heel snel uit.’ Het is dus geregeld een kat en muisspel.

Handhaving

Toch zegt Raat dat Handhaving een belangrijke rol vervult. ‘We hebben hier goede handhavers rondlopen. We willen ook toewerken naar vaste wijkboa’s. Net als dat de politie wijkagenten heeft, krijgt handhaving wijkboa’s die als aanspreekpunt gelden en heel goed weten wat er in de wijk speelt.’

Ook gaan Van Ballegooijen en Raat bekijken of jongerenwerkers weer een meer zichtbare rol kunnen vervullen door zich vaker op straat te tonen, onder de jongeren. ‘Op straat bereik je in een uur meer dan een week op kantoor,’  zegt Raat, die dat vrijdagavond ook zelf weer ondervond. ‘We gaan de komende periode zeker vaker naar Middenhoven. Je hoort dan veel beter wat er speelt en wat de echt knelpunten zijn.’

Ondernemers

Zo bezocht de delegatie gisteren ook het winkelcentrum waar de afgelopen periode diverse incidenten hebben plaatsgevonden en waar ook ondernemers geregeld overlast ervaren. Hoewel de meeste winkels 's avonds dicht zijn,  was het volgens Raat gisterenavond 'nuttig' een aantal ondernemers gesproken te hebben: 'Ze ervaren dat het de laatste tijd wel weer wat rustiger is, maar er is ook echt veel gebeurd de afgelopen maanden. Dan kom je er toch ook achter dat ze moeilijk in contact komen met de gemeente. Dat zijn signalen waar we echt mee aan de slag gaan, want ze kunnen altijd bij ons terecht,’ zegt Raat.

winkel_middenhoven_delagtie.jpg
Davey Photography, Davey Baas

Tot slot zegt Raat dat hij graag ook ziet dat er wijkevenementen voor jongeren worden georganiseerd en hij denkt dat AmstelveenSport daar een rol in kan vervullen. Hij verwijst daarbij naar de Senders-voetbaltoernooien die enkele jaren geleden in Westwijk werden gehouden, georgansieerd door jongeren. 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.