Pixabay.com

Zorgen over discriminatie tegen Aziatische inwoners in Amstelveen

Amstelveen - De PvdA geeft aan signalen te hebben gekregen dat Aziatische inwoners van Amstelveen in toenemende mate worden gediscrimineerd. De partij noemt dat onacceptabel en heeft aan het College van B en W om inzicht en opheldering gevraagd over de (vermeende) toename van discriminatie tegen Aziatische bevolkingsgroepen.

De partij wil weten hoeveel meldingen van discriminatie tegen Aziatische inwoners er bij de politie van Amstelveen en/of bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam zijn binnengekomen en wat er met die meldingen is gebeurd.

Uitschelden

De PvdA voert een artikel op uit Dagblad Trouw van vorige maand over de enorme (landelijke) toename van meldingen van discriminatie tegen Aziaten. ‘Afgelopen jaar werden duizenden meldingen gedaan; niet eerder was dat zoveel. De stijging in het aantal meldingen is opvallend en heeft zeker te maken met corona,’ meldt de PvdA in een persbericht.

Topje van de ijsberg

'Het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) deed onlangs een verkennend onderzoek naar discriminatie van Oost- en Zuidoostelijke Aziaten', aldus de PvdA. 'Respondenten gaven aan maandelijks tot wekelijks uitgescholden te worden. Dit speelt zich af in supermarkten, op het vliegveld, op de straat, de werkvloer, het onderwijs en de privésfeer. Het KIS vermoedt dat dit slechts het topje van de ijsberg is; de meeste incidenten worden niet gemeld omdat mensen zich hierover niet durven uit te spreken.'

Onacceptabel

Burgerlid Marjon Oostveen: 'In Amstelveen wonen veel mensen van Aziatische komaf. De meeste niet-Nederlanders zijn Indiërs en Japanners. De PvdA heeft signalen gekregen dat ook zij te maken hebben met toegenomen discriminatie. Het ervaren van discriminatie heeft veel negatieve gevolgen voor mensen, zoals minder goede fysieke en psychische gezondheid, het vermijden van drukke plekken én het heeft gevolgen op sociaal en economisch gebied. Mensen voelen zich niet veilig. Wij vinden het onacceptabel dat dit in Amstelveen gebeurt'.

Vragen

Omdat de fractie van de PvdA zich zorgen maakt over de toenemende en openlijke discriminatie tegen Aziaten heeft het diverse vragen aan het College van B en W gesteld over de Amstelveense situatie. De fractie wil naast cijfermatig inzicht ook weten wat de gemeente doet om discriminatie van Aziatische inwoners tegen te gaan, of zij  in contact staat met de Aziatische gemeenschap en wat de gemeente kan en gaat doen om dit probleem zichtbaar te maken én tegen te gaan.


Meer nieuws

Horeca gisteren 12:00

Een vliegende start voor Bistro B

Amstelveen - In september 2020 opende Bistro B haar deuren in het Oude Dorp van Amstelveen. Het was er al snel druk en de gasten genoten zichtbaar van de gezellige en ongedwongen sfeer. ‘Dit komt mede door de informele bediening’, vertelt eigenaresse Ellen Boon. Volgens haar maken de heerlijke gerechten van haar partner Paul elke avond weer tot een groot succes. ‘Het was echt een vliegende start.’

Algemeen gisteren 10:51

Woningtekort Amstelveen: onderzoek naar opsplitsen woningen

Amstelveen - De Amstelveense coalitiepartners D66 en VVD willen het splitsen van woningen in Amstelveen onder voorwaarden mogelijk maken. Zij roepen het College van B en W (gevormd door VVD, D66 en PvdA) in een motie op om te onderzoeken of bestaande woningen die te groot zijn geworden voor de bewoner(s) kunnen worden gesplitst. Het is een van de oplossingen die moet bijdragen aan terugdringen van het tekort aan woningen binnen de gemeente.

Verkeer & Vervoer 27 sep. 2021 19:28

Amstelveen gaat intensief controleren op Kazernepad (Zwarte Pad)

Amstelveen - Handhavers van gemeente Amstelveen gaan de komende periode in samenwerking met de politie weer meer controles uitvoeren op het Kazernepad, de belangrijke en drukke fietsverbinding tussen Amstelveen Noord en Zuid, die in de volksmond ook wel Zwarte Pad wordt genoemd.

112 27 sep. 2021 13:24

Ongeval rotonde Waardhuizen: auto en scooter

Amstelveen - Op de rotonde Praam/Gondel/Willem Dreesweg tussen de wijken Waardhuizen en Middenhoven heeft maandagmiddag een ongeval plaatsgevonden tussen een automobilist en een scooterrijder.