Pixabay.com

Zorgen over discriminatie tegen Aziatische inwoners in Amstelveen

Amstelveen - De PvdA geeft aan signalen te hebben gekregen dat Aziatische inwoners van Amstelveen in toenemende mate worden gediscrimineerd. De partij noemt dat onacceptabel en heeft aan het College van B en W om inzicht en opheldering gevraagd over de (vermeende) toename van discriminatie tegen Aziatische bevolkingsgroepen.

De partij wil weten hoeveel meldingen van discriminatie tegen Aziatische inwoners er bij de politie van Amstelveen en/of bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam zijn binnengekomen en wat er met die meldingen is gebeurd.

Uitschelden

De PvdA voert een artikel op uit Dagblad Trouw van vorige maand over de enorme (landelijke) toename van meldingen van discriminatie tegen Aziaten. ‘Afgelopen jaar werden duizenden meldingen gedaan; niet eerder was dat zoveel. De stijging in het aantal meldingen is opvallend en heeft zeker te maken met corona,’ meldt de PvdA in een persbericht.

Topje van de ijsberg

'Het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) deed onlangs een verkennend onderzoek naar discriminatie van Oost- en Zuidoostelijke Aziaten', aldus de PvdA. 'Respondenten gaven aan maandelijks tot wekelijks uitgescholden te worden. Dit speelt zich af in supermarkten, op het vliegveld, op de straat, de werkvloer, het onderwijs en de privésfeer. Het KIS vermoedt dat dit slechts het topje van de ijsberg is; de meeste incidenten worden niet gemeld omdat mensen zich hierover niet durven uit te spreken.'

Onacceptabel

Burgerlid Marjon Oostveen: 'In Amstelveen wonen veel mensen van Aziatische komaf. De meeste niet-Nederlanders zijn Indiërs en Japanners. De PvdA heeft signalen gekregen dat ook zij te maken hebben met toegenomen discriminatie. Het ervaren van discriminatie heeft veel negatieve gevolgen voor mensen, zoals minder goede fysieke en psychische gezondheid, het vermijden van drukke plekken én het heeft gevolgen op sociaal en economisch gebied. Mensen voelen zich niet veilig. Wij vinden het onacceptabel dat dit in Amstelveen gebeurt'.

Vragen

Omdat de fractie van de PvdA zich zorgen maakt over de toenemende en openlijke discriminatie tegen Aziaten heeft het diverse vragen aan het College van B en W gesteld over de Amstelveense situatie. De fractie wil naast cijfermatig inzicht ook weten wat de gemeente doet om discriminatie van Aziatische inwoners tegen te gaan, of zij  in contact staat met de Aziatische gemeenschap en wat de gemeente kan en gaat doen om dit probleem zichtbaar te maken én tegen te gaan.


Meer nieuws

Zakelijk vandaag 10:46

Perfect Health: weet wat je nodig hebt [Lezersactie]

Amstelveen - Gezond oud worden willen we allemaal. Maar hoe gezond ben je eigenlijk? En wat heb je exact nodig om hieraan bij te dragen? Mischa Kremer richtte Perfect Health op voor mensen die bewust willen werken aan hun gezondheid. ‘Dankzij de Premium Health Check krijg je op wetenschappelijk niveau inzicht hoe je met leefstijl, voeding en voedingssupplementen aan de slag kunt gaan met je gezondheid. Wij maken moeilijke materie begrijpelijk en geven advies op maat. Zo houd je grip op je gezondheid.’

Horeca gisteren 19:00

Stadshart Horeca Hits: Noodle soep van Saigon Càphê

Amstelveen - Nu de horeca weer open is belicht AmstelveenZ.nl in samenwerking met Shopping Centre Stadshart Amstelveen de komende periode in de rubriek Stadshart Horeca Hits diverse bestsellers en gewilde gerechten uit de horecazaken in en rond het Stadshart. In aflevering 1: de befaamde noodle soep van Saigon Càphê.