Pixabay.com

Zorgen over discriminatie tegen Aziatische inwoners in Amstelveen

Amstelveen - De PvdA geeft aan signalen te hebben gekregen dat Aziatische inwoners van Amstelveen in toenemende mate worden gediscrimineerd. De partij noemt dat onacceptabel en heeft aan het College van B en W om inzicht en opheldering gevraagd over de (vermeende) toename van discriminatie tegen Aziatische bevolkingsgroepen.

De partij wil weten hoeveel meldingen van discriminatie tegen Aziatische inwoners er bij de politie van Amstelveen en/of bij het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam zijn binnengekomen en wat er met die meldingen is gebeurd.

Uitschelden

De PvdA voert een artikel op uit Dagblad Trouw van vorige maand over de enorme (landelijke) toename van meldingen van discriminatie tegen Aziaten. ‘Afgelopen jaar werden duizenden meldingen gedaan; niet eerder was dat zoveel. De stijging in het aantal meldingen is opvallend en heeft zeker te maken met corona,’ meldt de PvdA in een persbericht.

Topje van de ijsberg

'Het Kennisplatform Integratie en Samenleving (KIS) deed onlangs een verkennend onderzoek naar discriminatie van Oost- en Zuidoostelijke Aziaten', aldus de PvdA. 'Respondenten gaven aan maandelijks tot wekelijks uitgescholden te worden. Dit speelt zich af in supermarkten, op het vliegveld, op de straat, de werkvloer, het onderwijs en de privésfeer. Het KIS vermoedt dat dit slechts het topje van de ijsberg is; de meeste incidenten worden niet gemeld omdat mensen zich hierover niet durven uit te spreken.'

Onacceptabel

Burgerlid Marjon Oostveen: 'In Amstelveen wonen veel mensen van Aziatische komaf. De meeste niet-Nederlanders zijn Indiërs en Japanners. De PvdA heeft signalen gekregen dat ook zij te maken hebben met toegenomen discriminatie. Het ervaren van discriminatie heeft veel negatieve gevolgen voor mensen, zoals minder goede fysieke en psychische gezondheid, het vermijden van drukke plekken én het heeft gevolgen op sociaal en economisch gebied. Mensen voelen zich niet veilig. Wij vinden het onacceptabel dat dit in Amstelveen gebeurt'.

Vragen

Omdat de fractie van de PvdA zich zorgen maakt over de toenemende en openlijke discriminatie tegen Aziaten heeft het diverse vragen aan het College van B en W gesteld over de Amstelveense situatie. De fractie wil naast cijfermatig inzicht ook weten wat de gemeente doet om discriminatie van Aziatische inwoners tegen te gaan, of zij  in contact staat met de Aziatische gemeenschap en wat de gemeente kan en gaat doen om dit probleem zichtbaar te maken én tegen te gaan.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.