Wethouder Marijn van Ballegooijen (tweede van links) vindt dat er in Amstelveen te weinig gebruik wordt gemaakt van de regelingen voor arme kinderen. [Gemeente Amstelveen]

Amstelveen start campagne tegen armoede

Amstelveen – De gemeente vindt dat Amstelveners die in armoede leven te weinig gebruik maken van speciale regelingen voor arme kinderen. In verband hiermee hebben wethouder Werk en Inkomen Marijn van Ballegooijen, kinderburgemeester Jara Zurr en de kinderraad onlangs de speciale campagne ‘Niets extra’s? Niets om je voor te schamen!’ geopend.

In heel Nederland leven ongeveer 1 miljoen mensen in armoede. Dat geldt dus ook voor veel kinderen. Ongeveer zeven procent van alle minderjarige kinderen leeft in een bijstandsgezin.

Regelingen

De gemeente heeft verschillende regelingen om Amstelveense gezinnen met een minimum inkomen te ondersteunen. Van Ballegooijen liet eerder al weten dat hij vindt dat te weinig mensen gebruik maken van de kindregelingen. Dit kan komen door onwetendheid of misschien zelfs door schaamte. Daar wil de gemeente verandering in brengen en daarom ging onlangs in het Cobra Museum de campagne “Niets extra’s? Niets om je voor te schamen!” van start.

“De gemeente Amstelveen heeft al een heel breed minimabeleid”, zegt wethouder Van Ballegooijen in een persbericht van de gemeente. “De kindregelingen zijn bijvoorbeeld beschikbaar voor gezinnen die tot 130% van het wettelijk sociaal minimum inkomen verdienen. Wij vinden het gebruik van de regelingen met 30 tot 50 procent te laag. De inwoners die er recht op hebben, gebruiken onze regelingen dus nog niet voldoende. Daar willen we wat aan doen.”

Gezin

Een Amstelveens gezin staat centraal in de campagne. De 43-jarige Tanja is een alleenstaande moeder van vier kinderen en leeft sinds een paar jaar in de bijstand. Zij maakt gebruik van de minimaregelingen en staat centraal in de campagne. Naast Tanja doen haar dochter Joy van zestien en haar tienjarige zoontje Duuk ook mee aan de campagne.

Van het gezin zijn  posters gemaakt die de komende tijd door heel Amstelveen zullem hangen. Ook zijn er van Tanja en haar gezin mini-documentaires gemaakt waarbij een beeld gegeven wordt van het leven van Tanja, Joy en Duuk en hoe zij met hun financiële situatie omgaan. Met deze uitingen wil de gemeente gezinnen met een minimum inkomen oproepen om te bekijken of zij ook van de regelingen gebruik kunnen maken.

Keuze

“Het is voor ons een bewuste keuze geweest om mee te werken aan deze campagne”, zegt moeder Tanja. “Wij hebben heel erg veel baat bij de regelingen die de gemeente ons biedt. Voor onze situatie, dat we dus echt heel weinig geld hebben, schamen wij ons niet. Wij hopen door mee te doen aan deze campagne, dat andere mensen die weinig geld hebben ook gebruik gaan maken van de regelingen van de gemeente.”


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.