VTF

Amstelveen wil bloesempark nog voor Pasen snoeien vanwege coronadrukte [Update: 1 april]

[Update: Dit artikel betrof een 1 april grap: er wordt niet gesnoeid in het Bloesempark] Amstelveen - Omdat de drukte in het Kersenbloesempark nauwelijks meer is te handhaven overweegt gemeente Amstelveen de bloeiende kersenbomen nog voor het Paasweekeinde te snoeien. Het vroegtijdig snoeien van de bloesem is volgens de gemeente een prima oplossing om de duizenden bezoekers weg te houden.

De voorgenomen snoei-operatie zorgt voor hoog oplopende spanningen tussen de gemeentebesturen van Amstelveen en Amsterdam. De hoofdstad ziet veel liever dat de ME het park regelmatig schoonveegt als het te druk wordt. ‘Zijn die jongens ook eens een keer ergens anders. Dat Museumplein gaat ze wel een beetje vervelen,’ meldt een woordvoerder. 

Amstelveens wethouder Fleur Geurdon (Snoeien & Kappen, D66) denkt niet dat er veel kritiek komt op het vroegtijdig snoeien van de bloesem: ‘We hebben net duizenden bomen langs de A9 gekapt. Hebben we bijna niemand over gehoord. Dus we gaan ervan uit dat Amstelveners ook dit weer gelaten ondergaan.'

Bloesemtakken naar zorgcentra

Het idee is om de gesnoeide taken van de 400 kersenbomen naar diverse woonzorgcentra in Amstelveen te brengen; een initiatief van wethouder Marijn van Bloemengooijen (Zorg, PvdA). ‘Dan zijn er toch nog mensen die van de bloesem kunnen genieten.’

Wethouder Frank Dorhout (ICT, D66) wil ook dat ambtenaren een bos kersenbloesem uit het park krijgen thuisbezorgd, om ze een hart onder de riem te steken. ‘Veel van onze medewerkers hebben we door de crisis al langer dan een jaar niet gezien. Onze ICT-systemen zijn nog floppydisk-gerelateerd, dus we hebben geen idee hoe het met ze gaat. Maar met dit mooie weer moet thuis zitten  werken geen pretje zijn. Het enige teken van leven dat ze van ons krijgen is die gegarandeerde salarisstrook elke maand, dat geef ik je te doen in deze crisis.'

Achterkamertjes

In de bekende Amstelveense achterkamertjes aan de Poel zijn afgelopen week meerdere opties om de drukte in het Bloesempark te beteugelen de revue gepasseerd. Zo opperde een wethouder die verder geen introductie behoeft (Kunst & Vliegwerk, VVD) om het bronzen kunstwerk De Drol (dat eerdervan het Stadsplein naar de Stadstuinen werd verplaatst) nu naar het Bloesempark te verhuizen. ‘Overal waar dat beeld staat vluchten de mensen weg. Maar het was een te dure en tijdrovende optie. Het College B en W hecht grote waarde aan geld over de balk smijten en dat is en blijft ook een groot recht van het College, maar er zijn wel degelijk grenzen.’

Amsterdam pronkt met Amstelveense grond

Hoewel het Bloesempark net als het Amsterdamse bos op Amstelveens grondgebied ligt, heeft hoofdstad Amsterdam het simpelweg al jaren voor het zeggen in het bos: een diepgewortelde frustratie voor het uit de hand gelopen dorp Amstelveen, dat al jaren aandoenlijke pogingen onderneemt om een echte stad met aanzien te worden. Dat Amsterdam onophoudelijk pronkt met het mooiste stuk grond van Amstelveen helpt daarbij niet.

[Update: Dit artikel betrof een 1 april grap: er wordt niet gesnoeid in het Bloesempark]


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.