AmstelveenSport: Jong geleerd, oud gedaan

Amstelveen - Uit de voorlopige resultaten van de MQ-scan die op de Amstelveense basisscholen uitgevoerd is, blijkt dat 21% van de kinderen motorisch onvaardig is. 8% van de basisschoolleerlingen scoort ruim onder het basis vaardigheidsniveau.

Een zorgwekkende uitslag, maar er is gelukkig heel veel aan te doen. Een interview met Krista Mol, buurtsportcoach jeugd bij AmstelveenSport en vakdocent Lichamelijk Opvoeding op een Amstelveense basisschool.

MQ scan
Vandaag de dag zijn kinderen minder actief dan vroeger. Niet zo gek natuurlijk met alle telefoons tablets met computerspelletjes die kinderen tegenwoordig in hun handen gedrukt krijgen. Kinderen spelen daarnaast minder buiten en bewegen dus ook minder. Ouders weten dit ergens wel. Maar de uitslag van de MQ-scan, die het motorisch quotiënt aantoont, drukt ons met de neus op de feiten. Krista Mol vertelt blij te zijn dat alle scholen meedoen aan deze MQ scan. ‘Dit geeft ons een duidelijk beeld. Op deze manier kunnen we zien in welke wijken we kinderen meer moeten aanbieden qua sport en beweging.’

Als vakdocent ziet Krista de achterstand van sommige kinderen ook terug. ‘Ik bied in mijn les aan groep 3 tot en met 8 alles aan qua sport. We doen judo, turnen, voetbal, hockey, noem het maar op. Mij valt het op dat er steeds meer kinderen zijn, die minder goed kunnen balanceren, klimmen of een koprol maken. Daar probeer ik natuurlijk als gym - docent iets aan te doen. Maar als kinderen ouder zijn, kost het aanleren van die vaardigheid meer tijd. Hoe jonger je begint met bewegen, hoe beter kinderen het oppakken.’

Achterstand voorkomen Op de vraag wat je als ouder kunt doen om de motorische ontwikkeling van jouw kind te stimuleren, geeft Krista graag tips. ‘Je kunt al heel vroeg beginnen, al bij kinderen van 0 tot 4 jaar. Kijk naar de inrichting van je huis en maak bijvoorbeeld een beweegbaan met stoelen en banken. Laat je kind over het matras heen lopen, rollen en kruipen. Hierdoor moeten ze beide handen en benen gebruiken en wordt in een vroeg stadium de linker- en rechterhersenhelft aan elkaar gekoppeld.

Daarnaast is veel lopen heel belangrijk. Kinderen zitten tegenwoordig veel te lang in buggy’s. Uiteraard duurt het lopen met zo’n kleintje iets langer, maar is wel veel beter voor stimulatie van de motoriek. Dit geldt ook voor fi etsen. Ouders zouden samen met hun kind naar school moeten fi etsen in plaats van te rijden met de auto. Als ouder geef je dan ook meteen het goede voorbeeld. Kinderen kopiërend gedrag van hun ouders of broertjes en zusjes.’

Groot aanbod
Krista benadrukt het belang van bewegen in de leeftijdsgroep van 0 - 4 jaar. ‘Vroeg begonnen is vroeg gewonnen. Want in je jeugd leg je de basis voor een actief leven. Er is in Amstelveen enorm veel te doen qua sport, óók voor deze jonge kinderen. Denk aan babyzwemmen, dansen, voetbal en hockey.’ In de brochure Peutersport vind je het complete aanbod aan activiteiten. Is je kind al wat ouder? Dan is er ook genoeg te doen. Kom bijvoorbeeld eens kijken bij Multisport in de Beweegbox. Daar leert je kind alle bewegingsvormen in een superleuke les. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je altijd contact met mij opnemen, dan zoeken we samen naar een leuke activiteit voor jouw kind’

Check www.amstelveensport.nl/peutersport


Meer nieuws

Horeca vandaag 15:12

Einde verhaal voor legendarische Bells Club Amstelveen

Amstelveen - De legendarische Bells Club in Amstelveen gaat definitief zijn deuren sluiten. De (nacht-)club die de afgelopen jaren bekendheid genoot bij veel jongeren was in de jaren 70 en 80 de place to be voor veel Amstelveners, maar vooral ook in trek bij bekende Nederlanders en beroemdheden.

Sport vandaag 15:00

Drive-In Judolessen bij Judoschool Van Dulken: ‘Dit is echt geweldig’

Amstelveen – ‘Super! Na maanden thuiszitten zijn de kinderen enorm enthousiast en het is een prima coronaproof-concept, ook voor ouders.’ De reacties op het initiatief van Ewoud van Dulken van Judoschool Van Dulken om in de parkeergarage van de Schouwburg Drive-In Judolessen te geven zijn overweldigend.

Horeca vandaag 13:56

Terrasweer! Café Het Wapen geeft signaal af

Amstelveen - Café Het Wapen is één van de Amstelveense horecagelegenheden die vandaag een signaal afgeeft door in vol ornaat het terras buiten te zetten. 

Beauty & Mode vandaag 10:58

De Kapper neemt afscheid van filiaal Rijnstraat

Amstelveen/Amsterdam - De Kapper heeft afscheid genomen van het filiaal aan de Rijnstraat 18 in Amsterdam en gaat zich volledig richten op het filiaal aan de Stationsstraat in Amstelveen.