Pixabay.com

Bitcoin for Dummies (Aflevering 7)

Amstelveen - Het bedrijf Bitcoin Meester biedt een platform waar iedereen, van beginners tot gevorderden, in meer dan tweehonderd soorten cryptocurrency kan handelen, waaronder de Bitcoin. In de rubriek Bitcoin for dummies neemt het bedrijf lezers van AmstelveenZ op transparante wijze stap voor stap mee in de wereld van de Bitcoin en de cryptocurrency. In aflevering 7: een terugblik op de eerste afleveringen van Bitcoin for dummies. 

Serie gemist? Klik hier voor aflevering 1

Bitcoin heeft de laatste maanden een hoop tongen losgemaakt. Vrijwel iedereen is inmiddels bekend met het fenomeen. Sinds ons laatste deel uit de serie Bitcoin voor dummies is er een hoop gebeurd. De koers van de populaire cryptomunt steeg boven alle voorgaande hoogtepunten uit en bereikte record na record. In dit deel van de serie blikken we terug op de vorige delen. Wat is Bitcoin ook alweer?

Wat is een bitcoin?

We beginnen bij het begin, wat is een bitcoin ook alweer? Een Bitcoin is in de simpelste zin van het woord een digitale munt, een online betaalmiddel eigenlijk. Bitcoin opereert volledig decentraal er zit dus geen bank tussen de transacties.

Blockchain

De transacties worden aangedreven door de blockchain technologie. Een digitaal grootboek waar elke transactie digitaal is ondertekend. Het verschil met een ‘normaal’ grootboek is dat er geen centrale server is waar de informatie wordt opgeslagen. De blockchain werkt via miljoenen computers die zijn aangesloten op het netwerk vanuit de hele wereld.

Miner

In principe kan iedereen zich aansluiten op het netwerk als ‘miner’. De taak van de miners is om het netwerk draaiende te houden en als beloning ontvangen deze miners nieuwe Bitcoins.  Het unieke aan Bitcoin is dat er een gegarandeerde schaarste is. Er zullen namelijk maximaal 21 miljoen Bitcoin worden vrijgegeven. Dit is vastgelegd in de oorspronkelijke broncode en niet te veranderen.

Wallet

Bitcoins worden bewaard op de blockchain en staan dus niet op een centrale plek opgeslagen. Dit noemen we de ‘wallet’. Een wallet bestaat uit een privé sleutel (private key) en een publieke sleutel (public key).

Private key

De private key is als een lang wachtwoord om je kluis mee te openen. De public key is het adres waar anderen iets heen kunnen sturen en is te vergelijken met een rekeningnummer. Iedereen kan wat sturen naar jouw publieke adres, maar om deze te beheren dien je in het bezit te zijn van de private key waar alleen jij zelf over bezit.

Hopelijk hebben we met deze recap weer een beetje kunnen opfrissen waar we zijn gebleven! Je kan de serie vanaf aflevering 1 (klik hier) uiteraard nog eens teruglezen. In de komende afleveringen gaan we een stapje verder en kijken we naar de nieuwste ontwikkelingen in crypto land!

Meer informatie over bitcoins? Kijk op bitcoinmeester.nl

Over Bitcoin Meester

Bitcoin Meester is winnaar van de BCNL Community Award. Sinds de oprichting in 2017 is er ingezet op het bouwen van een klantvriendelijk, en laagdrempelig platform dat voor iedereen toegankelijk is.

Bitcoin Meester | Telefoon 085 007 60 00 | helpdesk@bitcoinmeester.nl | www.bitcoinmeester.nl

Dit betreft een partnerbijdrage. Deze rubriek is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine


Meer nieuws

112 gisteren 19:13

Motorrijder gewond bij ongeval op N201

Regio - Een motorrijder is woensdagavond gewond geraakt bij een ongeval op de provinciale weg N201. De motor kwam in botsing met een graafmachine.

Sport gisteren 16:00

Hockey tweeling met basketbal DNA

Amstelveen - De tweelingzusjes Isa en Norah Goedhart startten op jonge leeftijd met basketbal. Niet zo gek met een oma en tante die uitkwamen voor het Nederlands basketbalteam en ouders in het Noord-Hollands team.’ Hoewel ze beschikken over de ideale lengte voor de basketbalsport, ligt hun hart echter bij hockey. Inmiddels spelen ze al sinds hun 6e met veel plezier bij hockeyclub Pinoké.