Pixabay.com

Bitcoin for Dummies (Aflevering 7)

Amstelveen - Het bedrijf Bitcoin Meester biedt een platform waar iedereen, van beginners tot gevorderden, in meer dan tweehonderd soorten cryptocurrency kan handelen, waaronder de Bitcoin. In de rubriek Bitcoin for dummies neemt het bedrijf lezers van AmstelveenZ op transparante wijze stap voor stap mee in de wereld van de Bitcoin en de cryptocurrency. In aflevering 7: een terugblik op de eerste afleveringen van Bitcoin for dummies. 

Serie gemist? Klik hier voor aflevering 1

Bitcoin heeft de laatste maanden een hoop tongen losgemaakt. Vrijwel iedereen is inmiddels bekend met het fenomeen. Sinds ons laatste deel uit de serie Bitcoin voor dummies is er een hoop gebeurd. De koers van de populaire cryptomunt steeg boven alle voorgaande hoogtepunten uit en bereikte record na record. In dit deel van de serie blikken we terug op de vorige delen. Wat is Bitcoin ook alweer?

Wat is een bitcoin?

We beginnen bij het begin, wat is een bitcoin ook alweer? Een Bitcoin is in de simpelste zin van het woord een digitale munt, een online betaalmiddel eigenlijk. Bitcoin opereert volledig decentraal er zit dus geen bank tussen de transacties.

Blockchain

De transacties worden aangedreven door de blockchain technologie. Een digitaal grootboek waar elke transactie digitaal is ondertekend. Het verschil met een ‘normaal’ grootboek is dat er geen centrale server is waar de informatie wordt opgeslagen. De blockchain werkt via miljoenen computers die zijn aangesloten op het netwerk vanuit de hele wereld.

Miner

In principe kan iedereen zich aansluiten op het netwerk als ‘miner’. De taak van de miners is om het netwerk draaiende te houden en als beloning ontvangen deze miners nieuwe Bitcoins.  Het unieke aan Bitcoin is dat er een gegarandeerde schaarste is. Er zullen namelijk maximaal 21 miljoen Bitcoin worden vrijgegeven. Dit is vastgelegd in de oorspronkelijke broncode en niet te veranderen.

Wallet

Bitcoins worden bewaard op de blockchain en staan dus niet op een centrale plek opgeslagen. Dit noemen we de ‘wallet’. Een wallet bestaat uit een privé sleutel (private key) en een publieke sleutel (public key).

Private key

De private key is als een lang wachtwoord om je kluis mee te openen. De public key is het adres waar anderen iets heen kunnen sturen en is te vergelijken met een rekeningnummer. Iedereen kan wat sturen naar jouw publieke adres, maar om deze te beheren dien je in het bezit te zijn van de private key waar alleen jij zelf over bezit.

Hopelijk hebben we met deze recap weer een beetje kunnen opfrissen waar we zijn gebleven! Je kan de serie vanaf aflevering 1 (klik hier) uiteraard nog eens teruglezen. In de komende afleveringen gaan we een stapje verder en kijken we naar de nieuwste ontwikkelingen in crypto land!

Meer informatie over bitcoins? Kijk op bitcoinmeester.nl

Over Bitcoin Meester

Bitcoin Meester is winnaar van de BCNL Community Award. Sinds de oprichting in 2017 is er ingezet op het bouwen van een klantvriendelijk, en laagdrempelig platform dat voor iedereen toegankelijk is.

Bitcoin Meester | Telefoon 085 007 60 00 | helpdesk@bitcoinmeester.nl | www.bitcoinmeester.nl

Dit betreft een partnerbijdrage. Deze rubriek is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.