D66-raadslid Youssef Ben Idder

D66 Amstelveen ziet toekomst in plastic roads

Amstelveen - De Amstelveense fractie van D66 vindt dat bij het aanleggen van infrastructuur zoals fietspaden en straten, meer rekening moet worden gehouden met duurzaamheid en de gevolgen van klimaatverandering. De partij is daarom onder andere voorstander van het aanleggen van zogenoemde ‘plastic roads’.

Een plastic road bevat gerecycled plastic, afkomstig van onder andere plastic bekertjes en flesdoppen. In diverse gemeenten, waaronder Almere (zie hier) en Zwolle (zie hier), zijn er al pilots gestart met het aanleggen van dit soort plastic wegen. Op de plastic road ligt een laagje steenslag dat ook op bruggen wordt gebruikt. 'Het laagje steenslag voorkomt slijtage van het plastic en het vrijkomen van plastics in de grond,' legt D66 in een persbericht uit.

Holle ruimtes

'Plastic roads zijn voorzien van holle ruimtes waardoor heel makkelijk kabels en leidingen getrokken kunnen worden. Bovendien kan regenwater worden opgevangen in deze holle ruimtes. Extreme regenval en zware buien komen door klimaatverandering steeds vaker voor. Daarnaast wordt de plastic road zo niet glad als het regent of vriest.'

Duurzame infrastructuur

D66-raadslid Youssef Ben Idder (woordvoerder Verkeer & Vervoer namens zijn partij) diende vorige week een (aangenomen) motie in, samen met coalitiepartners VVD, PvdA, Goed voor Amstelveen en oppositiepartij GroenLinks om in Amstelveen werk te maken van een meer duurzame infrastructuur in Amstelveen.

De huidige infrastructuur kan de gevolgen van klimaatverandering (zoals hevige stortbuien) volgens D66 vaak niet goed verwerken, met straten die blank staan tot gevolg. 'Met het aanleggen van plastic roads zouden we dit probleem deels kunnen oplossen,' aldus Ben Idder. 


Meer nieuws

Onderwijs & Educatie vandaag 07:00

Onderwijsspecial (afl. 6): Panta Rhei - Iedereen heeft recht op kansen

Amstelveen - Nu veel kinderen weer voor de keuze staan om een (middelbare) school te kiezen en er diverse Open Dagen van scholen op stapel staan, brengt AmstelveenZ een onderwijsspecial van scholen in Amstelveen en directe omgeving. In aflevering 6: Panta Rhei.

Gezondheid & welzijn gisteren 16:14

ANWB AutoMaatje van start in Amstelveen

Amstelveen - De vervoersservice ANWB AutoMaatje gaat per 1 februari 2023 van start in Amstelveen. Vrijwilligers vervoeren via ANWB AutoMaatje met hun eigen auto minder mobiele Amstelveners die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen, of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken.

Kunst & Cultuur gisteren 11:17

Jubileumjaar 'Cobra 75' van start met drieluik ‘Ontmoet de Denen’ 

Amstelveen - In het bijzijn van de ambassadeur van Denemarken in Nederland Jarl Frijs-Madsen is gisterenavond in het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen het jubileumjaar 'Cobra 75' van start gegaan met de opening van het Drieluik ‘Ontmoet de Denen’. De tentoonstelling is te zien van 27 januari tot en met 14 mei 2023.