't Jagershuis aan de Amstelzijde. AmstelveenZ

Einde historisch ’t Jagershuis in zicht

AMSTELVEEN – Het lijkt er sterk op dat ‘t Jagershuis aan de Amstelzijde in Amstelveen z’n langste tijd heeft gehad. Op de locatie, een van de mooiste en meest historische plekken van Amstelveen, bestaan plannen voor de ontwikkeling van een aantal woningen.

Omwonenden vrezen dat daarmee het fraaie historische straatbeeld van de Amstelzijde, waarin ’t Jagershuis behoorlijk bepalend is, ernstig wordt aangetast. Zij werden recent geïnformeerd door een ontwikkelaar over plannen voor een zevental woningen en de voorgenomen sloop van het pand.

Plan
Gemeente Amstelveen bevestigt dat er plannen zijn voor nieuwbouw op de locatie. ‘Een plan daartoe is besproken met een onafhankelijke adviescommissie’, zo meldt de gemeente desgevraagd ‘maar er lopen tot dusver nog geen formele vergunningprocedures.’

Geschrapt van monumentenlijst
Begin dit jaar werd ’t Jagershuis, dat leegstaat sinds het faillissement van het gelijknamige hotel-restaurant in 2015, plotseling van de Rijksmonumentenlijst geschrapt, zoals AmstelveenZ eerder ontdekte.

Bevreemding
Volgens hernieuwd bouwhistorisch onderzoek zou het huidige pand geen historisch belangrijke elementen meer bevatten, omdat er ingrijpende herbouw en renovatie heeft plaatsgevonden in de jaren ’60. De afvoering van de monumentenlijst om die reden kan enige bevreemding wekken omdat het gebouw in 1970 (dus na de verbouw/renovatie midden jaren ’60) officieel werd opgenomen in het Rijksmonumentenregister.

Amstelveen kan sloop niet tegengaan
Een monumentale status zou plannen met ’t Jagershuis, dat overigens al jaren in (zeer) slechte staat verkeerd wegens gebrekkig onderhoud, hebben geblokkeerd. Nu die status eraf is, is er meer ruimte voor ontwikkeling.

‘Nu het pand geen monumentale status meer heeft, kan de gemeente een eventuele aanvraag sloopvergunning niet weigeren,’ aldus een woordvoerder van de gemeente. Wethouder Herbert Raat (VVD) bevestigt dat. ‘We hebben geen middel om sloop tegen te houden, maar we kunnen wel sturen op welstand.’

Rijksbeschermd dorpsgezicht
De gemeente benadrukt wel dat het gebied Amstelzijde door de Rijksdienst is aangewezen als Rijksbeschermd Dorpsgezicht en dat op een eventuele verandering streng toezicht wordt gehouden.

Streng toezicht
‘Bij nieuwbouw zal streng toezicht worden gehouden op behoud van dat cultuurhistorisch waardevolle straatgezicht. Daarbij zal deskundig advies aangevraagd worden, niet alleen door de gemeentelijke, onafhankelijke erfgoedcommissie en de stadsbouwmeester, maar ook door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zelf,’ aldus de gemeente,

Scheepsjagers
De locatie van ‘t Jagershuis was 350 jaar geleden een pleisterplaats voor scheepsjagers, zo blijkt uit een ANWB-bordje opde gevel. In de 19e eeuw werd het een café dat eerst Buitenlust heette en later De Rustende Jager. Na de restauratie in 64/65 werd het Hotel-Restaurant ’t Jagershuis.

Befaamd restaurant
’t Jagershuis was in de jaren’90 een befaamd restaurant waar topkok Ron Blaauw de scepter zwaaide. Ook sterrenchef Stefan van Sprang ( thans Aan de Poel**) zette in die keuken zijn eerste stappen van zijn succesvolle culinaire carrière. Op de website Historisch Amstelland is meer over de vroege geschiedenis van ’t Jagershuis te vinden.

Bordje op de gevel van 't Jagershuis, waar de historie beknopt wordt omschreven


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.