Pixabay.com

Gemiddelde WOZ-waarde in Amstelveen stijgt met 7,5 procent naar 418.000 euro

Amstelveen - De gemiddelde WOZ-waarde van woningen in Amstelveen is dit jaar met 7,5 procent gestegen naar 418.000 euro. Landelijk bedraagt de gemiddelde WOZ-waarde 270.000 euro.

De stijging van de WOZ-waarde in Amstelveen was wel iets lager dan de landelijk gemiddelde stijging, die 8,9 procent bedraagt, zo meldt het CBS.

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in Amstelveen met 418.000 euro nu exact even hoog als in Amsterdam. Vorig jaar lag de gemiddelde WOZ-waarde in Amstelveen nog onder de 4 ton.

In de naastgelegen gemeenten Aalsmeer, Uithoorn en Ouder-Amstel steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen eveneens in 2020. De hoogste stijging was voor Ouder-Amstel en Uithoorn.

  • Amstelveen: +7,5 procent naar 418.000 euro
  • Aalsmeer: +6,7 procent naar 367.000 euro
  • Uithoorn: +10,3 procent naar 311.000 euro
  • Ouder-Amstel: + 10,7 procent naar 435.000 euro

Woonlasten Amstelveen

De vrees bestaat dat Amstelveners door de gestegen WOZ-waarde met een  stijging van de woonlasten te maken krijgen. Amstelveen dreigt namelijk 'strafkorting' te krijgen vanuit Den Haag omdat Amstelveen in de ogen van het Rijk een te lage OZB hanteert in verhouding tot de hoge huizenprijzen in Amstelveen.  Gemeentes met hoge woningwaardes krijgen de komende jaren vermoedelijk miljoenen euro's minder uitgekeerd van het Rijk om de voorzieningen op peil te houden. Omdat te compenseren zou de OZB-aanslag in Amstelveen met bijna 60 (!) procent moeten stijgen en worden Amstelveners (heel) hard in de portemonnee geraakt.

'Wanneer het nieuwe rekensysteem van het Rijk wordt doorgevoerd en Amstelveen voor miljoenen wordt gekort op de rijksuitkering, zijn extra ozb-verhogingen niet meer uit te sluiten', zei wethouder Herbert Raat (Financiën, VVD) recent, die fel gekant is tegen die Rijksplannen. Amstelveen heeft de voorbije jaren de OZB nooit als melkkoe (een eenvoudige manier om de inkomsten te verhogen) gebruikt en wil dat ook de komende jaren niet, maar wordt daartoe mogelijk gedwongen door het Rijk.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.