Het Amstelveense raadhuis aan De Poel

'Moties gemeenteraad financieel inzichtelijk maken'

Amstelveen - Moties die politieke partijen indienen tijdens de raadsvergaderingen in Amstelveen moeten vooraf financieel inzichtelijk worden gemaakt. Dat vindt wethouder Herbert Raat (Financiën, VVD) die van mening is dat moties een financiële paragraaf zouden moeten bevatten om duidelijk te maken wat de financiële consequenties zijn van het uitvoeren van een motie en daaraan hangende onderzoeken .  

‘Doe maar een onderzoek’ is makkelijk opgeschreven, maar al die onderzoeken zijn niet gratis. Daarom gaan we in 2021 aan de gemeenteraad financieel inzichtelijk maken wat de kosten zijn voordat zij beslissen', aldus de wethouder op zijn persoonlijke weblog.

Ook in AmstelveenZ Magazine (januari 2021) pleitte de wethouder daar al voor. Hij stelde dat er vaak externen moeten worden ingehuurd omdat de capactiteit of kennis voor onderzoeken niet altijd in huis zijn. 'Begrijp me goed, ik ben absoluut niet tegen onderzoeken want dat is een groot recht van de partijen in de raad, maar het zou ook wat minder vrijblijvend kunnen.'

'Door moties financieel inzichtelijk te maken door er een financiële paragraaf aan te hangen, kan iedereen zien wat het kost. Dit kan een eyeopener zijn. De gemeenteraad kan vooraf zien hoeveel de uitvoering van een onderzoek kost voordat ze hier ‘ja’ of ‘nee’ op zeggen. Op die manier kan er een weloverwogen beslissing genomen worden,' aldus Raat op zijn weblog.

Lees ook: GroenLinks vraagt inzicht


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.