Gemeente Amstelveen

Onterecht geen woning voor zorgpersoneel en onderwijzers in Amstelveen

Amstelveen - De gemeente Amstelveen heeft vorig jaar een fout gemaakt bij de Voorrangsregeling Beroepsgroepen. De bedoeling was dat zorgpersoneel en medewerkers in het primair onderwijs voorrang zouden krijgen bij de toewijzing van een sociale huurwoning. Dit is niet gebeurd.

Reservering huurwoningen

Omdat leraren en zorgpersoneel vanwege hun relatief lage inkomen weinig kansen hebben op de woningmarkt, reserveert de gemeente sinds 2021 ieder jaar 20 sociale huurwoningen voor deze doelgroep. Op deze manier probeert de gemeente te voorkomen dat Amstelveens onderwijs- en zorgpersoneel uitwijkt naar andere gemeenten.  

Specifieke criteria

Er zijn specifieke criteria opgesteld, maar deze zijn vorig jaar niet gebruikt. In totaal hebben in 2022 84 woningzoekenden een aanvraag ingediend. Dertig van hen kregen te horen dat ze in aanmerking kwamen, maar omdat er per jaar maar 20 woningen beschikbaar zijn, werden 10 mensen op de reservelijst gezet. Omdat er uiteindelijk is gekeken naar het aantal opgebouwde punten in Woningnet op basis van de inschrijfduur, is de wachtlijst heel anders opgebouwd. Er moest gekeken worden naar de volgordebepaling voor de doelgroep, die op basis van de Voorrangsregeling is opgesteld. 

Hierdoor zijn mensen te hoog op de wachtlijst of onterecht op de reservelijst beland. Zo is er een dreigend dakloze op de reservelijst gezet, terwijl deze persoon een woning aangeboden had moeten krijgen. Vijf personen zijn in bezwaar gegaan; twee daarvan zijn alsnog toegelaten tot de regeling.

Fout hersteld

De fout is inmiddels hersteld. De wachtlijsten zijn herzien en opnieuw opgesteld aan de hand van de correcte voorwaarden. De vijf personen die onterecht op de reservelijst zijn beland krijgen alsnog een woning toegewezen.

Opschorten

De foutieve uitvoering wordt grondig geëvalueerd. Volgens het college van B en W is het wenselijk om de Voorrangsregeling Beroepsgroepen 2023 op te schorten. Dit geeft de mogelijkheid om een deel van de gereserveerde woningen voor 2023 in te zetten om de personen die in 2022 onterecht op de reservelijst zijn gezet van een woning te voorzien.


Meer nieuws

Politiek gisteren 19:56

In memoriam: Tim Lechner

Amstelveen – Lokaal politicus Tim Lechner, initiatiefnemer van de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen, is afgelopen donderdag overleden. Lechner was in 2017 initiatiefnemer en mede-oprichter van de destijds nieuwe lokale partij, die in 2018 als nieuwkomer twee zetels in de Amstelveense gemeenteraad behaalde.

Verkeer & Vervoer gisteren 11:43

‘Invoering 30 km/u in hoofdstad klap voor OV-netwerk in regio’

Amstelveen - Vijf gemeenten rond de hoofdstad willen opheldering van het Amsterdamse gemeentebestuur waarom er onvoldoende rekening is gehouden met het effect van het invoeren van 30-km zones (GOW 30*) op het regionale Openbaar Vervoer-netwerk van en naar Amsterdam, ondanks dat de gemeenten daar afgelopen zomer al om vroegen.

Algemeen 25 feb. 2024 18:06

Amstelveen van voorheen (391)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 391 een oude foto van het voormalige café-restaurant d’Amstelhoek op de grens van Amstelveen en Amsterdam.

Verkeer & Vervoer 24 feb. 2024 13:09

A10 geblokkeerd door klimaatactivisten

Amsterdam/Amstelveen - Enkele honderden klimaatactivisten hebben zaterdagmiddag Rijksweg A10 bij Amsterdam geblokkeerd. Leden van Extinction Rebellion trokken rond kwart over twaalf de snelweg op voor een demonstratie, die vooraf was verboden door Amsterdamse burgemeester Halsema.