Gemeente Amstelveen

Onterecht geen woning voor zorgpersoneel en onderwijzers in Amstelveen

Amstelveen - De gemeente Amstelveen heeft vorig jaar een fout gemaakt bij de Voorrangsregeling Beroepsgroepen. De bedoeling was dat zorgpersoneel en medewerkers in het primair onderwijs voorrang zouden krijgen bij de toewijzing van een sociale huurwoning. Dit is niet gebeurd.

Reservering huurwoningen

Omdat leraren en zorgpersoneel vanwege hun relatief lage inkomen weinig kansen hebben op de woningmarkt, reserveert de gemeente sinds 2021 ieder jaar 20 sociale huurwoningen voor deze doelgroep. Op deze manier probeert de gemeente te voorkomen dat Amstelveens onderwijs- en zorgpersoneel uitwijkt naar andere gemeenten.  

Specifieke criteria

Er zijn specifieke criteria opgesteld, maar deze zijn vorig jaar niet gebruikt. In totaal hebben in 2022 84 woningzoekenden een aanvraag ingediend. Dertig van hen kregen te horen dat ze in aanmerking kwamen, maar omdat er per jaar maar 20 woningen beschikbaar zijn, werden 10 mensen op de reservelijst gezet. Omdat er uiteindelijk is gekeken naar het aantal opgebouwde punten in Woningnet op basis van de inschrijfduur, is de wachtlijst heel anders opgebouwd. Er moest gekeken worden naar de volgordebepaling voor de doelgroep, die op basis van de Voorrangsregeling is opgesteld. 

Hierdoor zijn mensen te hoog op de wachtlijst of onterecht op de reservelijst beland. Zo is er een dreigend dakloze op de reservelijst gezet, terwijl deze persoon een woning aangeboden had moeten krijgen. Vijf personen zijn in bezwaar gegaan; twee daarvan zijn alsnog toegelaten tot de regeling.

Fout hersteld

De fout is inmiddels hersteld. De wachtlijsten zijn herzien en opnieuw opgesteld aan de hand van de correcte voorwaarden. De vijf personen die onterecht op de reservelijst zijn beland krijgen alsnog een woning toegewezen.

Opschorten

De foutieve uitvoering wordt grondig geëvalueerd. Volgens het college van B en W is het wenselijk om de Voorrangsregeling Beroepsgroepen 2023 op te schorten. Dit geeft de mogelijkheid om een deel van de gereserveerde woningen voor 2023 in te zetten om de personen die in 2022 onterecht op de reservelijst zijn gezet van een woning te voorzien.


Meer nieuws

112 vandaag 15:23

Vrouw (44) in gestolen auto rijdt in op politievoertuig maar kan niet ontsnappen

Amstelveen - Na een achtervolging door Amstelveen en Oude Meer is gisterenavond een 44-jarige automobiliste, die rondreed in een gestolen voertuig, in de boeien geslagen door de politie. Ze reed tijdens de achtervolging in op een politievoertuig, maar het lukte haar niet aan de politie te ontkomen. 

112 gisteren 17:33

Opnieuw aanrijding op Aalsmeerse 'ramprotonde'

Aalsmeer - Op de rotonde van de Burgemeester Kasteleinweg en de Dorpsstraat in Aalsmeer heeft dinsdag aan het einde van de middag opnieuw een ongeval plaatsgevonden.

Evenementen & Activiteiten gisteren 13:40

Magic Circus met Pasen in Amstelveen

Amstelveen - Het Amstelveens Paascircus komt er weer aan. Magic Circus is van 7 april (Goede Vrijdag) tot en met woensdag 12 april te bewonderen op het parkeerterrein naast De Meent.

Algemeen gisteren 13:37

Informatiemarkt duurzaamheid voor VvE’s

Amstelveen - Om Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) te ondersteunen bij het verduurzamen van hun gebouwen, organiseert de gemeente op woensdag 19 april een informatiemarkt. Er is onder meer aandacht voor het complexe besluitvormingsproces en de financieringsvraagstukken waar iedere VvE mee te maken heeft bij het verduurzamen van hun complex.

Algemeen gisteren 13:28

Amstelveen doet weer mee aan NK Tegelwippen

Amstelveen - Net als vorig jaar doet Amstelveen ook dit jaar weer mee aan de landelijke actie ‘NK Tegelwippen’. Hiermee moedigt de gemeente inwoners aan om hun tuin te vergroenen. Inwoners die hun tegels vervangen voor groen kunnen tot en met eind oktober hun oude tegels gratis laten ophalen.