Het voormalige Hudson's Bay-pand (boven) en het Handelsplein-gebouw (onder)

Plan Stadshart Oost: 'Supermarkt in Hudson's Bay-pand; hotel, theater en woningen aan Handelsplein'

Amstelveen - De gebouweigenaren aan het Buitenplein (oud-Hudson's Bay) en Handelsplein in Stadshart Amstelveen hebben meer bekend gemaakt over de gewenste toekomstige invulling van de twee gebouwen. Duidelijk is inmiddels dat de nadrukkelijke wens bestaat om een grote supermarkt op de begane grond van het Hudson's Bay-gebouw te realiseren. Een verbouwing van het kantoorgebouw aan het Handelsplein moet ruimte gaan bieden aan een nieuw hotel, theater en woningen.

AmstelveenZ schreef eerder deze week al dat beide gebouwen op de nominatie staan voor een transformatie en dat een supermarkt en een hotel gewenste ontwikkelingen waren. Hoewel die laatste twee ontwikkelingen nog niet werden bevestigd, hebben gebouw-eigenaren a.s.r. real estate (Hudson's Bay) en Tristan Capital Partners (Handelsplein) omwonenden inmiddels geinformeerd dat dat inderdaad het geval is. O

Impuls Oostelijke Stadshart-entree

De plannen zijn nog breder en voorzien in een forse impuls van de volledige oostelijke entree van Stadshart Amstelveen. Vooral het Handelsplein-gebouw (bij het eindpunt van Lijn 5) wordt flink onder handen genomen, om ruimte te kunnen creëren voor een nieuw hotel aan de Handelspleinzijde met daarachter een theatervoorziening. Aan de Meanderzijde van het gebouw is een uitbreiding met appartementen voorzien over de volle lengte van het gebouw. Een deel van de huidige kantoorruimte blijft in tact. Ook voorzieningen als horeca en een gym behoren tot de mogelijkheden aan het Handelsplein

maquette.jpg
Omwonenden kregen op een informatie-avond een maquette te zien inclusief diverse impressies van de voorgenomen ontwikkelingen.

Doorloop naar winkelcentrum terug

Belangrijk uitgangspunt in de ontwikkeling is dat er een duidelijke looproute cq. verbinding komt tussen het Handelsplein-gebouw en het Hudson's Bay-gebouw en vervolgens het winkelcentrum aan het Buitenplein. De doorloop die V&D vroeger had richting de rest van het winkelcentrum zal dan in ere kunnen worden hersteld. De gebouweigenaren (Tristan Capital Partners & a.s.r. real estate) trekken gezamenlijk op. Stadshart-eigenaar Unibail-Rodamco-Westfield heeft momenteel geen actieve rol in de planvorming. 

Aansluiting garage op supermarkt

Om een supermarkt te kunnen realiseren in het Hudson's Bay-pand moet de ondergrondse parkeergarage aan het Handelsplein worden aangesloten op het pand, zodat winkelend publiek direct vanuit de supermarkt met het karretje de garage in kan. Overigens wordt naast een supermarkt ook gedacht aan non-foodretail : alleen de begane grond en eerste verdieping van het Hudson's Bay krijgen een retail-invulling. Daar boven komen zeer waarschijnlijk kantoren, ook al zijn woningen nog niet uitgesloten.

Sloop en herbouw

Voor de ontwikkeling van een hotel en een theater in het Handelsplein-gebouw zal een deel van het gebouw (dat dicht tegen Hudson's Bay aanligt) worden gesloopt en opnieuw worden opgetrokken. Een deel van het Handelsplein-gebouw blijft intact als kantoorruimte.

In beginfase

De plannen zijn nog prematuur en hebben nog geen formele status. 'Volgens de nieuwe werkwijze van de Omgevingswet zal eerst participatie plaatsvinden met de omgeving. Daarna komt hiervan een verslag dat samen met het plan van de ontwikkeling bij de gemeente zal worden ingediend,' zo meldt de gemeente.

De meeste omwonenden reageerden vanavond tijdens de inormatie-avond opvallend positief op de plannen. Met name de komst van een supermarkt (nog niet bekend is welke formule) aan de oostelijke zijde van het winkelcentrum klonk voor diverse omwonenden als muziek in de oren. Bewoners die de informatie-avond bezochten kunnen ook een enquete invullen, waaruit zal blijken hoe tegen de plannen wordt aangekeken.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.