Pixabay.com

‘Schandalige huisjesmelkers maken torenhoge winsten in Amstelveen’

Amstelveen - ‘Het is schandalig hoe huisjesmelkers steeds meer huizen opkopen om torenhoge winsten te maken. Huizen zijn om in te wonen, niet om geld aan te verdienen.’ Het Amstelveense PvdA-raadslid Arnout van den Bosch vindt dat er geen tijd is te verliezen als het aankomt op de invoering van opkoopbescherming in Amstelveen, nu dat per 1-1-2022 bij wet is toegestaan.

Het college van B&W maakte aan het eind van 2021 bekend opkoopbescherming te willen invoeren in Amstelveen en stuurt aan op juni dit jaar (2022). Ondertussen liegen de cijfers er niet om: uit onderzoek van de Gemeente Amstelveen blijkt volgens de PvdA dat onder meer dat 33 procent van de verkochte woningen in Amstelveen momenteel naar beleggers gaat, met uitschieters naar 40 procent in populaire wijken als Elsrijk en Randwijck.

Bijna alle opgekochte woningen naar hoge huursegment

‘De huren die door deze beleggers worden gevraagd zijn torenhoog: maar liefst 97,4% van de opgekochte huizen krijgt een huur in het hoge segment van meer dan 1100 Euro per maand. Door die hoge huuropbrengsten kunnen beleggers steeds meer bieden bij de aankoop van nieuwe huizen, waardoor het effect zichzelf versterkt.’  Dat de huizenprijzen in Amstelveen de laatste jaren door het dak zijn gegaan, komt volgens Van den Bosch voor een groot deel door huisjesmelkers die veel geld verdienen met verhuur aan mensen die wanhopig op zoek zijn naar een huis. 'Dat is asociaal en moet stoppen.'

Te laat

Voor Van den Bosch had de invoering van opkoopbescherming sneller gekund. Hij geeft aan dat de PvdA er al eerder voor gepleit heeft te beginnen met de voorbereidingen, zodat de opkoopbescherming meteen na 1-1-2022 ingevoerd kon worden: 'Toen wij in juni 2021 aan de wethouder vroegen om de opkoopbescherming snel in te voeren, kwam nog het voorzichtige antwoord dat dit eerst onderzocht moest worden. Uit dat onderzoek bleek vervolgens wat wij al dachten: het opkopen van huizen voor de verhuur is echt een enorm probleem in Amstelveen.’

Opkoopbescherming

Opkoopbescherming zorgt ervoor dat wie een huis koopt, dit de eerste vier jaar niet mag verhuren. Zo wordt voorkomen dat beleggers huizen opkopen en vervolgens verhuren.  Op dit moment bestaat er geen opkoopbescherming bescherming in Amstelveen. Er is alleen een zelfbewoningsplicht voor wie een nieuwbouwhuis koopt. Dat komt volgens de PvdA doordat de wet die opkoopbescherming mogelijk maakt pas op 1 januari 2022 is ingegaan.

WOZ-waarde tot 411.000 euro: te laag?

Het college wil de opkoopbescherming in Amstelveen in juni invoeren voor alle koopwoningen met een WOZ-waarde tot 411.000 euro. De PvdA is blij met die eerste stap, maar als het aan Van den Bosch ligt, kan deze grens hoger: 'Bijvoorbeeld op 512.000 euro zoals in Amsterdam. Als blijkt dat de grens van 411.000 euro inderdaad te laag ligt, dan passen we dat wel weer aan. Belangrijkste is dat we in ieder geval de huizen onder die grens gaan beschermen tegen huisjesmelkers. Nu haast maken met de invoering,' besluit het PvdA-raadslid.

Foto A van den Bosch.jpg
Arnout van den Bosch (PvdA Amstelveen).


Meer nieuws

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.