Davey Photography, Davey Baas

‘Stadsplein geen toneel voor grote politieacties’

AMSTELVEEN - De Amstelveense fracties van D66 en VVD zijn verbaasd dat er vorige week wederom voor het Stadsplein is gekozen als locatie voor een grootschalige verkeers- en politiecontrole.

Tijdens de grote actie werden verkeersdeelnemers uit de omgeving door motoragenten begeleid naar het Stadsplein, waar zij vervolgens doorgelicht werden door de Belastingdienst, Douane Nederland, Koninklijke Marechaussee, Politie Landelijke Eenheid en de gemeente.

Niet wenselijk in uitgaans- en winkelgebied
De fracties van de VVD en D66 stellen niet tegen dit soort verkeercontroles te zijn, maar zijn van mening dat het Stadsplein als uitvalsbasis voor dit soort controles niet wenselijk is, gezien de functie van uitgaanscentrum in combinatie met winkelgebied dat het Stadshart vervult.

Chaos
De ondernemers op het Stadshart en de culturele instellingen hebben ook hun ongenoegen geuit over het feit dat er weer gekozen is voor het Stadsplein, dit terwijl er op donderdag koopavond is en de Schouwburg een uitverkochte voorstelling had. De drukte zorgde voor chaotische situaties op en rondom het Stadsplein. D66-raadslid Tawros Aslanjan: “Dit soort acties horen niet thuis op het Stadsplein, er zijn tal van andere geschikte locaties te bedenken waar dit soort controles plaats kunnenvinden’’.

Raadsvragen
De fractie van D66 heeft in 2014 ook al vragen gesteld over de wenselijkheid om dit soort grootschalige handhavingsacties op het Stadsplein te laten plaatsvinden. Desalniettemin is er bij de controle van afgelopen donderdag weer voor gekozen om de actie op het Stadsplein te houden. De fracties van de VVD en D66 zullen bij de komende raadsvergadering opheldering vragen aan de burgemeester waarom er weer toestemming is verleend voor een verkeerscontrole midden op het Stadplein en waarom er niet gekeken is naar een geschiktere locatie in de omgeving.

Donkere Dagen Offensief
De verkeerscontrole werd gehouden in het kader van het donkere dagen offensief. Tijdens deze actie zijn er 9 personen aangehouden en zijn er flink wat openstaande vorderingen geïnd door onder andere de Belastingdienst. “Wij zijn niet tegen dit soort verkeerscontroles, maar zien liever dat de politiecapaciteit ingezet wordt in de wijken in het tegengaan van inbraken. Inbraken gebeuren immers in de wijken”, aldus VVD-fractievoorzitter Kees Noomen.

Kees Noomen (VVD)

Geen visitekaartje
D66 en de VVD zijn van mening dat dit soort acties midden in het hart van Amstelveen niet bijdragen aan de aantrekkelijkheid van Amstelveen. Het Stadshart moet voor bezoekers van het winkelcentrum en culturele instellingen een uitnodigend karakter hebben. 'Zo'n grootschalige verkeerscontrole is niet echt een mooi visitekaartje voor de stad”, aldus D66-woordvoerder economische zaken Tawros Aslanjan.
Tawros Aslanjan (D66)

 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.