De herinrichting van het Oude Dorp is in volle gang.

Uitzending ‘Zondag met Lubach’ blijft gemoederen Oude Dorp bezighouden

Amstelveen - De tv-uitzending van 'Zondag met Lubach' waarin afgelopen zondag een vermeend peperduur Amstelveens WOB-verzoek de revue passeerde blijft de gemoederen in het Oude Dorp behoorlijk bezighouden.

Nadat de gemeente maandag een persbericht stuurde waarin werd aangegeven dat de informatie in het programma (dat er 1600 tot 3200 euro werd gerekend voor een WOB-verzoek dat werd ingediend door bewoners uit het Oude Dorp ) onjuist zou zijn, liet de ‘Stichting Oude Dorp i.o’ op haar beurt maandagavond in een uitgebreide e-mail weten dat gemeente Amstelveen met dat persbericht desinformatie 'blijft' verstrekken en dat die informatie niet klopt. 

Bewoners dienden een WOB-verzoek (Wet Openbaarheid van Bestuur) in om meer te weten te komen over het draagvlak achter de voorgestelde plannen en het proces rond de een herinrichting en verkeersbesluit (autoluw maken) van het Oude Dorp, maar kwamen van een koude kermis thuis.

In een e-mailbericht naar aanleiding van de gemeentelijke reactie op de uitzending van Zondag met Lubach stelt de 'Stichting Oude Dorp i.o.' dat het erg lastig is samen te werken met een gemeente die van eigen woord waarheid maakt en allerlei incomplete/suggestieve informatie 'de media' inschiet als het haar uitkomt. Laat staan het handelen van deze gemeente te kunnen controleren.' 

Hoor en wederhoor 

De stichting Oude Dorp i.o. is naar aanleiding van de felgekante e-mail (alleen ondertekend met Stichting Oude Dorp i.o’) helaas niet bereid een afspraak te maken met AmstelveenZ .In plaats daarvan wordt AmstelveenZ voor een reactie op de kwestie doorverwezen naar de politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA). Dat is de lokale oppositiepartij die zich eerder achter een noodoproep van protesterende bewoners schaarde met een persbericht (dat zondag dus door Lubach werd opgepakt en al eerder door lokale media).

‘Graag verwijzen wij jullie naar bbA door. Deze ophef is het een vervolg is op de publicatie van bbA welke Lubach heeft opgepikt en waarop de gemeente heeft gereageerd. bbA is volledig op de hoogte in dit dossier. Stichting Oude Dorp i.o. heeft gisteren zich genoodzaakt gevoeld om te reageren gezien het ongewenst partij is geworden in de ophef die is ontstaan door de desinformatie vanuit de gemeente en deze graag recht wilde zetten’, verklaart de stichting in de antwoordmail op het afspraak-verzoek van AmstelveenZ. Het blijft dus even onduidelijk welke en hoeveel Dorps-bewoners die stichting precies steunen.

In ieder geval is Pieter Monkelbaan van Burgerbelangen Amstelveen bereid om een reactie te geven. Hij laat desgevraagd weten dat de stichting bij zijn weten wordt gesteund door zo’n driehonderd Dorpsbewoners. ‘In ieder geval wonen ze in alle straten in het Oude Dorp’, zegt Monkelbaan.

Betere procedures

Monkelbaan stelt dat het Burgerbelangen er vooral om te doen is dat burgers en ook journalisten eenvoudiger bij informatie moeten kunnen dan nu het geval is en dat een WOB-verzoek laagdrempeliger zou moeten zijn.  Ook vindt hij dat partijen altijd met elkaar in gesprek moeten blijven en elkaar juist zouden moeten helpen. Over wie nu precies de waarheid spreekt (de stichting of de gemeente) kan hij geen uitsluitsel geven, ook al begrijpt hij de onvrede van diverse bewoners en vindt hij (natuurlijk niet ten onrechte, zoals Lubach al aantoonde) dat de WOB-procedures in Nederland veel te ingewikkeld zijn.

Lakken en printen

De stichting i.o. geeft in de betreffende e-mail aan zeer duidelijk meerdere malen om een 'digitale vorm' van ontvangst als voorkeur aan te hebben gegeven voor het WOB-verzoek'. Dat was de reden dat het verzoek zo duur zou uitpakken: 'De gemeente geeft aan dat het 'lakken' van de pagina's niet digitaal te kunnen verstrekken omdat de 'oude' software van de gemeente dat niet toelaat. Om 'goed' te kunnen lakken aldus de gemeente en om aan het WOB verzoek te voldoen moet de gemeente alle pagina's uitprinten, lakken, en weer scannen om aan haar burgers 'digitaal' te overhandigen. En daarmee jaagt de gemeente de WOB verzoekers, binnen het kader van de wet, op zeer hoge kosten.'

De stichting vindt dat WOB-verzoek omtrent de herinrichting van het Oude Dorp dusdanig is getraineerd, onder andere door de hoge kosten ervan (hoewel de gemeente dit dus ontkent) dat dit niet haalbaar was voor de burgers uit het Oude Dorp om informatie van de gemeente te ontvangen. ‘Daarmee is het controleren van de lokale overheid onmogelijk gemaakt’. Overigens weet de lokale omroep RTVA dinsdagmiddag te melden dat de Stichting Oude Dorp i.o een WOB-verzoek toch doorzet.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.