Pixabay.com

Bitcoin for dummies (Aflevering 3)

Amstelveen - Het bedrijf Bitcoin Meester biedt een platform waar iedereen, van beginners tot gevorderden, in meer dan tweehonderd soorten cryptocurrency kan handelen, waaronder de Bitcoin. In de rubriek Bitcoin voor Dummies neemt het bedrijf lezers van AmstelveenZ op transparante wijze stap voor stap mee in de wereld van de Bitcoin en de cryptocurrency. In aflevering 3: het bewaren van cryptomunten.

Vorige aflevering gemist? Klik op deze button

Bitcoins en andere cryptomunten worden bewaard in een ‘wallet’. Dit is een (digitale) kluis waar je als bitcoin eigenaar verantwoordelijk voor bent. Je bent tenslotte je eigen bank. Er zijn diverse soorten wallets. Maar hoe werken die nu precies?

Wallets

Een wallet bestaat uit een privé sleutel (private key) en een publieke sleutel (public key). De private key kan je zien als een lang wachtwoord om je kluis mee te openen, de public key kan je zien als het adres of als je rekeningnummer. Iedereen kan wat sturen naar jouw publieke adres, maar om deze te beheren dien je in het bezit te zijn van de private key.

Als je dit zo hoort dan zou je verwachten dat de wallet ook de daadwerkelijke bitcoins bevat. Dit ligt wat anders. Je wallet maakt namelijk verbinding met het bitcoinnetwerk (de blockchain, zie aflevering 2), en geeft de balansen weer waar je recht op hebt op basis van de adressen die je wallet in beheer heeft.

Soorten wallets

Een wallet kan staan op je computer, je smartphone of zelfs op een usb-stick. Wanneer je bij Bitcoin Meester een account aanmaakt heb je direct een wallet voor iedere munt die wordt aangeboden. Dit is een online wallet wat betekent dat die beheerd kan worden via het internet of via de app wanneer er is ingelogd in het account.

Een andere veelgebruikte wallet is een hardware wallet. Een hardware wallet is een apparaat dat specifiek is ontworpen voor de opslag van bitcoins en andere cryptovaluta. Met een hardware wallet kun je de private key verbinden met het internet en hiermee transacties beheren. Dit is een van de veiligste opties omdat de wallet offl ine is als je deze niet hebt aangesloten op je computer.

Met een online wallet kan iemand toegang verkrijgen in het geval je account is gehackt. Met een hardware wallet kan dat dus niet. Wanneer je het apparaat kwijtraakt heb je nog een zogeheten recovery sleutel waarmee je de toegang kan herstellen wanneer je een nieuw apparaat koopt.

De keuze tussen een hardware wallet of een online wallet zal verschillen per persoon. Een hardware wallet kost tussen de 50,- á 100,- euro en zal meer handigheid met computers vereisen dan een online wallet. Wanneer je dus een kleiner bedrag investeert kan een online wallet de beste keuze zijn. Besluit je een groter bedrag te investeren voor een langere termijn? Dan kan een hardware wallet de ideale oplossing zijn.

VOLGENDE AFLEVERING KLIK HIER

Meer info? Kijk op bitcoinmeester.nl

Over Bitcoin Meester

Bitcoin Meester is winnaar van de BCNL Community Award. Sinds de oprichting in 2017 is er ingezet op het bouwen van een klantvriendelijk, en laagdrempelig platform dat voor iedereen toegankelijk is.

Bitcoin Meester | Telefoon 085 007 60 00 | helpdesk@bitcoinmeester.nl | www.bitcoinmeester.nl

Dit betreft een partner-bijdrage. Deze rubriek is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine


Meer nieuws

Politiek gisteren 10:49

Politiek Plein Amstelveen: op naar de gemeenteraadsverkiezingen (1)

Amstelveen – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 worden lokale media in toenemende mate bestookt met politieke persberichten.  Om een beetje overzicht te creëren verzamelt AmstelveenZ in de rubriek Politiek Plein Amstelveen vanaf december 2021 wekelijks de diverse (pers-)berichten die de partijen in Amstelveen hebben uitgegeven in één verzamelbericht.

Onderwijs & Educatie gisteren 09:00

Noor & Amaya in de Kinderrijk Kinderraad

Amstelveen - Op 20 november is de jaarlijkse Internationale Dag van de Rechten van het Kind. KinderRijk vindt het belangrijk om kinderen de ruimte te geven hun stem te laten horen. De organisatie wil weten wat er in de kinderen omgaat en luistert naar wat hen bezighoudt. Om die reden is vorig jaar de KinderRijk KinderRaad opgericht. Het woord is aan leden Noor en Amaya.