Pixabay.com

Bitcoin for dummies (Aflevering 3)

Amstelveen - Het bedrijf Bitcoin Meester biedt een platform waar iedereen, van beginners tot gevorderden, in meer dan tweehonderd soorten cryptocurrency kan handelen, waaronder de Bitcoin. In de rubriek Bitcoin voor Dummies neemt het bedrijf lezers van AmstelveenZ op transparante wijze stap voor stap mee in de wereld van de Bitcoin en de cryptocurrency. In aflevering 3: het bewaren van cryptomunten.

Vorige aflevering gemist? Klik op deze button

Bitcoins en andere cryptomunten worden bewaard in een ‘wallet’. Dit is een (digitale) kluis waar je als bitcoin eigenaar verantwoordelijk voor bent. Je bent tenslotte je eigen bank. Er zijn diverse soorten wallets. Maar hoe werken die nu precies?

Wallets

Een wallet bestaat uit een privé sleutel (private key) en een publieke sleutel (public key). De private key kan je zien als een lang wachtwoord om je kluis mee te openen, de public key kan je zien als het adres of als je rekeningnummer. Iedereen kan wat sturen naar jouw publieke adres, maar om deze te beheren dien je in het bezit te zijn van de private key.

Als je dit zo hoort dan zou je verwachten dat de wallet ook de daadwerkelijke bitcoins bevat. Dit ligt wat anders. Je wallet maakt namelijk verbinding met het bitcoinnetwerk (de blockchain, zie aflevering 2), en geeft de balansen weer waar je recht op hebt op basis van de adressen die je wallet in beheer heeft.

Soorten wallets

Een wallet kan staan op je computer, je smartphone of zelfs op een usb-stick. Wanneer je bij Bitcoin Meester een account aanmaakt heb je direct een wallet voor iedere munt die wordt aangeboden. Dit is een online wallet wat betekent dat die beheerd kan worden via het internet of via de app wanneer er is ingelogd in het account.

Een andere veelgebruikte wallet is een hardware wallet. Een hardware wallet is een apparaat dat specifiek is ontworpen voor de opslag van bitcoins en andere cryptovaluta. Met een hardware wallet kun je de private key verbinden met het internet en hiermee transacties beheren. Dit is een van de veiligste opties omdat de wallet offl ine is als je deze niet hebt aangesloten op je computer.

Met een online wallet kan iemand toegang verkrijgen in het geval je account is gehackt. Met een hardware wallet kan dat dus niet. Wanneer je het apparaat kwijtraakt heb je nog een zogeheten recovery sleutel waarmee je de toegang kan herstellen wanneer je een nieuw apparaat koopt.

De keuze tussen een hardware wallet of een online wallet zal verschillen per persoon. Een hardware wallet kost tussen de 50,- á 100,- euro en zal meer handigheid met computers vereisen dan een online wallet. Wanneer je dus een kleiner bedrag investeert kan een online wallet de beste keuze zijn. Besluit je een groter bedrag te investeren voor een langere termijn? Dan kan een hardware wallet de ideale oplossing zijn.

Meer info? Kijk op bitcoinmeester.nl

Over Bitcoin Meester

Bitcoin Meester is winnaar van de BCNL Community Award. Sinds de oprichting in 2017 is er ingezet op het bouwen van een klantvriendelijk, en laagdrempelig platform dat voor iedereen toegankelijk is.

Bitcoin Meester | Telefoon 085 007 60 00 | helpdesk@bitcoinmeester.nl | www.bitcoinmeester.nl

Dit betreft een partner-bijdrage. Deze rubriek is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:27

‘De Sobibor Tapes – de vergeten interviews van Jules Schelvis'

Amstelveen - DE EO zendt op woensdag 27 januari 2021 de unieke documentaire ‘De Sobibor Tapes – de vergeten interviews van Jules Schelvis’ uit. Jules Schelvis was woonachtig in Amstelveen, waar hij in 2016 op 95-jarige leeftijd overleed. 

Algemeen gisteren 16:35

Toeslagenaffaire treft ook tientallen Amstelveense gezinnen

Amstelveen - Ook in Amstelveen zijn tientallen gezinnen gedupeerd door de kinderopvangtoeslagenaffaire. De landelijke affaire, waarbij tienduizenden onschuldige ouders tot in lengte van jaren werden aangezien voor fraudeurs en onder een nietsontziend regime onterecht (grote) sommen geld moesten terugbetalen, zorgde vandaag voor het opstappen van het kabinet.

Politiek gisteren 13:03

Gordon regionaal lijstduwer voor D66 bij Tweede Kamer-verkiezing

Amstelveen - D66 heeft Amstelveens wethouder Floor Gordon gevraagd om regionaal lijstduwer te zijn voor D66 bij de verkiezing voor de Tweede Kamer. Daarmee vult zij de lijst aan op plek 74. De verkiezing voor de leden van de Tweede Kamer wordt gehouden tussen 15 en 17 maart 2021.