't Jagershuis aan de Amstelzijde. AmstelveenZ

D66 in verweer tegen voorgenomen sloop Jagershuis

AMSTELVEEN - De politieke partij D66 is kritisch over de voorgenomen sloop van het gebouw van het voormalig restaurant ’t Jagershuis aan de Amstelzijde en het plan om er 7 nieuwe, luxe woningen te realiseren.

AmstelveenZ maakte vorige week bekend dat 't Jagershuis op de nominatie staat gesloopt te worden. Dat leidde tot honderden boze reacties op social media.

Commotie
D66, dat onderdeel uitmaakt van het college van B en W in Amstelveen, is na de onstane commotie over het voorgenomen plan 'bang dat door de sloop van het gebouw de cultuurhistorische waarde van de Amstelzijde wordt aangetast en de omgeving een zeer waardevolle horecalocatie verliest' zo wordt vandaag gemeld in een persbericht.

Onderzoek
D66 roept het eigen college van B&W op om te onderzoeken of de horecabestemming en de uitstraling van het gebouw behouden kunnen blijven en heeft een aantal kritische afgevuurd op de wethouders en burgemeester.

Aantasting
Het gebouw van ’t voormalige hotel en restaurant ’t Jagershuis is wat D66 betreft van grote cultuurhistorische waarde en is waardevol voor het straatbeeld van de Amstelzijde, een Rijksbeschermd Dorpsgezicht. De partij is het met omwonenden eens dat de nieuwbouwplannen hierop een aantasting kunnen vormen.

Monumentale status kwijt
Eerder verloor het pand haar monumentale status. D66-raadslid Floor Gordon: “De gemeente zou alles in het werk moeten stellen om de stijl van het originele gebouw te behouden. Behalve de architectuur en de locatie is ook de ligging aan het water met uitzicht op het oude centrum van Ouderkerk aan de Amstel uniek. De bestemming wonen past daarnaast veel minder goed in een gebiedsvisie op een levendige Amstelzijde dan horeca.” D66 roept het college van B&W op ook omwonenden en buurgemeente Ouder-Amstel over de plannen te raadplegen.

Vestigen nieuw restaurant onderzoeken
D66 ziet het liefst dat de horecabestemming op deze unieke locatie behouden blijft. De partij roept het college van B&W op om de eigenaar aan te moedigen een nieuwe restaurantuitbater voor het pand te zoeken die op de locatie een laagdrempelige horecagelegenheid kan beginnen. Dit past wat de partij betreft ook beter in de recentelijk door de gemeente vastgestelde gebiedsplannen voor de horeca aan de Amstelzijde.

D66-raadslid Harmen van der Steenhoven: “Vorig jaar heeft de gemeente ruim anderhalf miljoen euro in de Amstelzijde geïnvesteerd om o.a. de horeca een boost te geven. Ook wordt er hard gewerkt aan het realiseren van meer betaalbare parkeerplekken in de omgeving. Het lijkt dan vreselijk zonde om een van de meest unieke horecagelegenheden binnen het gebied op te offeren voor 7 dure woningen.”


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen gisteren 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport gisteren 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen 24 apr. 2024 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.