Beelden via gemeente Amstelveen

Einde nabij voor deelscooters in Amstelveen wegens aanhoudende overlast

Amstelveen - Gemeente Amstelveen heeft officieel bekend gemaakt niet door te willen met deelscooteraanbieders Felyx en Check. De contracten van de huidige aanbieders lopen respectievelijk in oktober 2024 (Felyx) en januari 2026 (Check) af en zullen zoals het er nu aan uitziet niet verlengd worden.

De overlast die foutgeparkeerde deelscooters veroorzaken, weegt volgens het College van B en W niet op tegen de voordelen. De gemeente onderzoekt inmiddels andere mogelijkheden van (duurzaam) deelvervoer, zoals elektrische fietsen. VVD-wethouder Herbert Raat (Verkeer & Vervoer en Handhaving) gaf eerder al aan niet door te willen met deelscooters.

Klachten

De overlast is bij het College van B en W onder de aandacht gebracht door de gemeenteraad, onder andere door schriftelijke vragen van Actief Voor Amstelveen (AVA). Ook bij de gemeente zelf komen regelmatig klachten van inwoners binnen over deelscooters die de doorgang voor voetgangers op het trottoir belemmeren. Met name ouderen met een rollator of Amstelveners in een rolstoel ondervinden hier overlast van. Hiernaast blokkeren de deelscooters op bepaalde locaties, zoals in het Oude Dorp, de toegang tot ondergrondse vuilcontainers.

Ingehaald door de tijd

'We zien dat deelscooters dagelijks voor overlast zorgen en dat willen we niet in Amstelveen”, zegt wethouder Herbert Raat. 'Deelscootervervoer was een paar jaar geleden een prima concept, maar is wat ons betreft ingehaald door de tijd. De deelscooters nemen veel plek in de openbare ruimte in en kunnen ook lastiger geparkeerd worden dan bijvoorbeeld elektrische deelfietsen. Deze zijn eenvoudig te plaatsen in een fietsenrek. Daarom onderzoeken we de mogelijkheden van deelfietsen. Binnenkort ben ik uitgenodigd door een deelvervoeraanbieder om te zien welke alternatieven zij kunnen bieden. De insteek is om in ieder geval de huidige overeenkomsten te beëindigen.'

Pilot deelvervoer

Zowel Felyx als Check tekenden een intentieverklaring voor een pilotproject voor de duur van vijf jaar om deelscooters te mogen verhuren in Amstelveen. Voor Felyx, sinds het najaar van 2019 aanbieder van deelscooters in Amstelveen, loopt de overeenkomst af per oktober 2024. Voor Check, dat begin 2021 de Amstelveense markt betrad, eindigt de vijfjaarsperiode in januari 2026.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen gisteren 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen gisteren 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding.