Herbert Raat en Jet Smit voor boekhandel Venstra

'Gelukkig weer wat positieve energie in Amstelveen nu winkels weer open zijn'

Amstelveen - Dat vandaag de winkels weer open mochten, zorgde voor positieve energie in Amstelveen. Dat concludeert wethouder Herbert Raat (VVD, Handhaving), nadat hij zaterdag een rondje door Amstelveen maakte om te kijken hoe het verliep.

'Mensen zijn echt blij dat ze weer kunnen winkelen en ondernemers waren hier ontzettend aan toe,' stelt Raat, die eerder deze week aan de bel trok over de (sociale) effecten van de lockdown op de lokale samenleving. Hij sprak daarbij de vurige wens uit dat het kabinet de harde lockdown vrijdag zou versoepelen. Dat gebeurde, maar de culturele sector en de horeca blijven op last van het kabinet in ieder geval de komende 9 dagen nog dicht.

Hart onder de riem voor stadscafé De Pannenkoek

De VVD-lijsttrekker betreurt het vooral dat die keuze onvoldoende wordt uitgelegd. Dat over de grens alles (horeca, cultuur) open kan zijn en hier niet blijft ook hem bevreemden. Samen met zijn partijgenoot Jet Smit bracht Raat aan het einde van de middag een bezoek aan stadscafé De Pannenkoek, dat vandaag de deuren had geopend uit protest. Raat kon begrip opbrengen voor die eendagsactie: 'We hebben hem een hart onder de riem gestoken en een coffee-to-go gehaald', zegt Raat, die de vooraf aangekondigde actie van het stadscafé vandaag als demonstratie zag, zoals wel meer horecazeken in Nederland dat vandaag deden.

Depressief

Raat en Smit spraken met meer ondernemers: bij boekhandel Venstra aan het Stadsplein waren de medewerkers volgens hen enorm opgetogen. 'Als je als ondernemer dicht moet raakt je dat niet alleen financieel. De wereld wordt ook opeens heel klein. Veel ondernemers  kampen door die combinatie met depressieve klachten,' zegt Raat.

'Het klinkt gek, maar dat je nu simpelweg weer de Blokker in kan lopen, is natuurlijk geweldig,' wijst Raat op zijn bezoek aan winkelcentrum Westwijk, waar hij veel blije en vooral opgeluchte mensen en ondernemers sprak. Raat bemerkte overigens dat hij toch ook even moest wennen dat winkelen vandaag weer was toegestaan, na de lockdowndagen. Een beeld dat ook in het Stadshart naar voren kwam; daar werd het pas in de loop van de middag drukker na een rustige start; alsof mensen even moesten wennen.


Meer nieuws

Sport gisteren 12:55

YouTube elftal Creators FC komt naar RODA '23

Amstelveen - Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van voetbalclub Roda '23 komt het bekende YouTube elftal Creators FC voor het eerst naar Amstelveen. Met haar grote selectie is het elke wedstrijd weer een verassing welke grote YouTubers, influencers en Creators er aan de aftrap staan. Een groot deel van de opbrengsten gaat naar The Hunger Project.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:35

Dienstregeling Uithoornlijn bekend

Amstelveen - De dienstregeling van de Uithoornlijn, die vanaf 21 juli 2024 gaat rijden, is bekendgemaakt door de Vervoerregio. Ook is bekend wat het effect is van de tramlijn op de buslijnen in de regio.  De Uithoornlijn, die officieel de Amsteltram gaat heten, rijdt als tramlijn 25 van Uithoorn Centrum via Amstelveen-Westwijk naar Amsterdam-Zuid.

Algemeen 19 feb. 2024 18:34

Nel de Graaf na 47 jaar met pensioen

Amstelveen - Gemeente Amstelveen heeft vandaag afscheid genomen van bestuurssecretariaatmedewerkster Nel de Graaf, die na 47 jaar (!) werkzaam te zijn geweest voor de gemeente met pensioen is gegaan.

Verkeer & Vervoer 19 feb. 2024 14:33

Fiets- en voetpad Keizer Karelweg onder A9 dicht tot en met 24 februari

Amstelveen - Door funderingswerkzaamheden direct naast de Keizer Karelweg worden tot en met zaterdag 24 februari het fietspad en voetpad tussen de Burgemeester Rijnderslaan en De Meander overdag afgesloten. (Brom)fietsers worden omgeleid via de Ouderkerkerlaan, Keerpuntweg en Meander.