Een vliegtuig boven Randwijck [AmstelveenZ]

'Hoeveel rode vlaggen wil je hebben?'

Amstelveen – ‘Hoeveel rode vlaggen wil je hebben?’ Dat is de vraag die Amstelveens wethouder Herbert Raat stelt aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid & Welzijn, nadat vandaag volop in het nieuws kwam dat uit een vertrouwelijk rapport zou blijken dat mensen die in de buurt van Schiphol wonen en langjarig worden blootgesteld aan ultrafijnstof afkomstig van vliegverkeer een vergrote kans op hart- en vaatziekten hebben.

VVD’er Raat is al jaren tegenstander van verdere groei van Schiphol op de huidige locatie. Hij opteerde al voorstander te zijn van verplaatsing van de luchthaven naar zee en zijn partij heeft ook prominent in het Amstelveense verkiezingsprogramma vastgelegd dat de groei van Schiphol aan banden moet worden gelegd.

Recent nog was nog zijn partijgenoot Menno van Leeuwen die stelde dat de overlast in Amstelveen teveel is geworden en dat Amstelveen in gesprek moet met Schiphol. Maar nu ook uit onderzoek geconcludeerd kan worden dat de gezondheid van inwoners serieus in het geding is, is het voor Raat helemaal duidelijk dat er voor groei van Schiphol in deze regio geen plaats meer is in de toekomst.

Hij vindt dat minister Ernst Kuipers samen met minister Mark Harbers (Infrastructuur) als de wiedeweerga aan de slag moet om de gezondheidsrisico’s voor inwoners die in steden rond Schiphol wonen te verkleinen en de bewoners te beschermen, zo liet hij vanmiddag ook op Twitter weten.

De gezondheid van inwoners maakt ook een opmerkelijk belangrijk onderdeel uit van het nieuwe Amstelveense coalitieakkoord dat vanmiddag werd gepresenteerd.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 13:29

Tweede verdachte vast in mysterieuze zaak rond doodgeschoten pakketbezorger (23) Amstelveen

Amstelveen - In het onderzoek naar de gewelddadige dood van een 23-jarige Amstelvener heeft de recherche een tweede verdachte aangehouden. Het gaat om een 71-jarige man met zowel de Israëlische als de Poolse nationaliteit. Eerder dit jaar, in april, werd in Duitsland ook al een 72-jarige man aangehouden met de Israëlische en de Litouwse nationaliteit.  

112 gisteren 09:03

Bouwmaterialen Uithoornlijn in vlammen op

Uithoorn – In Uithoorn  zijn bij een brand in de vroege ochtend van dinsdag op woensdag diverse bouwmaterialen ten behoeve van de aanleg van de nieuwe Uithoornlijn in vlammen opgegaan.