Een vliegtuig boven Randwijck [AmstelveenZ]

'Hoeveel rode vlaggen wil je hebben?'

Amstelveen – ‘Hoeveel rode vlaggen wil je hebben?’ Dat is de vraag die Amstelveens wethouder Herbert Raat stelt aan minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid & Welzijn, nadat vandaag volop in het nieuws kwam dat uit een vertrouwelijk rapport zou blijken dat mensen die in de buurt van Schiphol wonen en langjarig worden blootgesteld aan ultrafijnstof afkomstig van vliegverkeer een vergrote kans op hart- en vaatziekten hebben.

VVD’er Raat is al jaren tegenstander van verdere groei van Schiphol op de huidige locatie. Hij opteerde al voorstander te zijn van verplaatsing van de luchthaven naar zee en zijn partij heeft ook prominent in het Amstelveense verkiezingsprogramma vastgelegd dat de groei van Schiphol aan banden moet worden gelegd.

Recent nog was nog zijn partijgenoot Menno van Leeuwen die stelde dat de overlast in Amstelveen teveel is geworden en dat Amstelveen in gesprek moet met Schiphol. Maar nu ook uit onderzoek geconcludeerd kan worden dat de gezondheid van inwoners serieus in het geding is, is het voor Raat helemaal duidelijk dat er voor groei van Schiphol in deze regio geen plaats meer is in de toekomst.

Hij vindt dat minister Ernst Kuipers samen met minister Mark Harbers (Infrastructuur) als de wiedeweerga aan de slag moet om de gezondheidsrisico’s voor inwoners die in steden rond Schiphol wonen te verkleinen en de bewoners te beschermen, zo liet hij vanmiddag ook op Twitter weten.

De gezondheid van inwoners maakt ook een opmerkelijk belangrijk onderdeel uit van het nieuwe Amstelveense coalitieakkoord dat vanmiddag werd gepresenteerd.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 09:17

Pluktuin Zorgvlied geopend

Amstelveen - Afgelopen week is op gedenkpark Zorgvlied een bijzondere tuin geopend: een natuurlijke bloemenpluktuin. Burgemeester Tjapko Poppens was hierbij aanwezig. Naasten die op Zorgvlied een graf van dierbare bezoeken, kunnen in de pluktuin een paar bloemen plukken en bij het graf neerleggen.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 22 mrt. 2023 12:20

Bloesempark Amsterdamse bos in bloei

Amstelveen - De bloeiperiode van het Bloesempark in het Amsterdamse bos is officieel aangebroken.