Infectiepreventie-deskundige Ellanie deelt duidelijke boodschap tussen '17 miljoen virologen'
Amstelveen - Als echte deskundige in de coronacrisis zou je je tussen de haast 17 miljoen virologen die ons land momenteel lijkt te tellen, toch als roepende in een woestijn kunnen voelen. Amstelveen heeft in Ellanie de Bruijne zo’n echte deskundige: ze is in Ziekenhuis Amstelland werkzaam als infectiepreventie-deskundige en heeft simpelweg een krachtige en duidelijke boodschap om corona klein te krijgen: 'zet de schouders eronder, stop de discussie en laten we gewoon doen wat gezegd wordt'.
Ellanie was deze week te gast in de talkshow Amstelveen Spreekt, waar diverse mensen uit de frontlinie van de Amstelveense coronazorg aan tafel aanschoven. Naast huisarts Judith Tjin-A-Ton en corona-verpleegkundige Mea Visser ging ook Ellanie in gesprek met presentator Frans Huissen en co-host burgemeester Tjapko Poppens.
Onnodig veel angst door desinformatie
Hoewel Ellanie benadrukte deskundige infectiepreventie te zijn en geen viroloog, gaf ze aan dat het toch wel heel vervelend is om met '17 miljoen virologen' op te moeten trekken. Het is zoals Frans Huissen al introducerend sprak: ‘de een weet het nog beter dan de ander’. Ellanie vindt het vooral lastig omdat er veel desinformatie en nepnieuws wordt verspreidt. Ze denkt dat er onnodig veel angst in de samenleving is omdat dingen soms helemaal uit z’n verband worden getrokken. Als klein voorbeeld gaf ze aan dat er aanvankelijk heel veel onrust was rond aerosolen. ‘Ik wil niet zeggen dat ze niks doen, maar in de praktijk blijkt dat het mee te vallen. Er is heel veel onrust en discussie over geweest en dat maakt de mensen wel angstig’, zei Ellanie, terwijl ze ook uitlegde wat het verschil is tussen aerosolen en de veel grotere hoest- en niesdruppels.
Niet met je handen aan je gezicht
Een van de beste adviezen die Ellanie kan geven is zo min mogelijk met je handen aan je gezicht en met name aan je mond of neus te zitten, omdat het gevaar bestaat dat je het virus er daardoor inwrijft. En ook een goede handhygiene (‘Als je ergens bent geweest zoals de supermarkt, zorg echt dat je je handen goed wast als je terug komt’) en anderhalve meter afstand houden blijven cruciaal.
Ziekenhuis
Ellanie vertelde ook hoe covid-patienten regionaal en naar rato worden verdeeld over de verschillende ziekenhuizen, om de druk op de ziekenhuizen gelijk te houden, zodat de reguliere zorg zoveel mogelijk door kan blijven gaan. Maar dat het Ziekenhuis Amstelland niet overvol ligt, betekent zeker niet dat het ook rustig is. Het zorgt nog steeds voor een nijpende situatie, omdat de reguliere zorg zoveel mogelijk moet doorgaan en de druk op de Covid-zorg groot is. Daarbij kampt Ziekenhuis Amstelland ook geregeld met personeel dat in quarantaine moet en daardoor afwezig is. Het vergt veel van de medewerkers, ook in het ziekenhuis in Amstelveen.
Ellanie denkt overigens dat het oprichten van grote noodhospitalen, zoals bijvoorbeeld in de RAI en Ahoy, zoals Huissen opperde, een heel groot probleem met zich meebrengt. Het neerzetten kan vast, maar de personele invulling is een probleem, zo oordeelde ze. ‘Dat personeel hebben we gewoonweg niet.’ Ook Poppens zag niet veel fiducie in die oplossing vanwege het personeelsprobleem.
Stop de discussie
Al met al is afstand houden, een goede handhygiëne, een goede hoest en niesdiscpline (in je elleboog) en zo min mogelijk met je handen in je gezicht zitten, simpelweg de belangrijkste boodschap van Ellanie aan Amstelveners om niet besmet te raken en het virus ook niet over te kunnen dragen. 'Laten we niet verslappen, stop de discussie en laten we gewoon doen wat gezegd wordt!’ aldus Ellanie.