Het raadhuis van Amstelveen

Politieke verhoudingen in Amstelveen op scherp

Amstelveen - De politieke verhoudingen in Amstelveen staan behoorlijk op scherp, na een grimmig verlopen raadsvergadering afgelopen week. Na jaren van gezapigheid laat de Amstelveense oppositie steeds steviger van zich horen.

De zeven oppositiepartijen (GroenLinks, bbA, AVA, CDA, SP, CU en OCA) toonden tijdens de raadsvergadering geregeld hun onvrede over de werkwijze van het College van B en W (VVD, D66, PvdA). De gemoederen liepen vooral hoog op tijdens een discussie rond een nieuw te plaatsen kunstwerk op het deze zomer te vernieuwen Keizer Karelplein.

Procedure

Dat is nu niet het grootste onderwerp dat in Amstelveen speelt, maar het was vooral de door het College van B en W gevolgde procedure in de kwestie die kwaad bloed zette. De oppositie was samengevat boos dat het college zelf een kunstenares (Margot Berkman) lijkt te hebben aangewezen, gaf de rommelig georganiseerde burger- en buurtparticipatie een dikke onvoldoende en mist duidelijk beleid.

Poppenkast

De oppositiepartijen voelden zich voor een voldongen feit gesteld. De emoties liepen soms hoog op in de kunstwerkdiscussie die meer dan uur in beslag nam. Raadslid Stieneke Kruijer (GroenLinks, oppositie) sprak emotioneel van een 'grimmige sfeer' en een 'poppenkast' - en twijfelde zelfs even aan de onafhankelijkheid van raadsvoorzitter Bas Eenhoorn, omdat hij  - op het oog  tamelijk onschuldig - coalitiepartij VVD als eerste het woord wilde geven in de debatronde over het kunstwerk. GL kreeg uiteindelijk zonder moeite als eerste het woord om onvrede te spuien, gevolgd door tal van kritische noten van andere partijen.

Positie

Lokale partij bbA stuurde deze week een persbericht uit over de kwestie: 'Van participatie is geen sprake, de raad is niet meegenomen in het proces, de Amstelveense kunstenaars voelen zich gepasseerd, en het kunst- en cultuurbeleid ontbreekt. Het gaat er niet alleen om, om de raad in positie te brengen, maar ook om de inwoners van Amstelveen, en de Amstelveense kunstenaars in positie te brengen', aldus Burgerbelangen. De lokale partij AVA voelde zich bij monde van Jacqueline Höcker 'afgeleid' door het college en hekelde de ondemocratische gang van zaken. De partij had bijvoorbeeld graag gezien dat een Amstelveense kunstenaar had kunnen meedingen naar de opdracht.

Geen schoonheidsprijs

Ondanks de vele kritieken drukte het college het plan toch door. Ook een motie van GroenLinks, SP, ChristenUnie, CDA, AVA en bbA om toekomstige projecten beter vorm te geven, werd eveneens door VVD, D66 en PvdA weggestemd. Het college van B en W beaamde wel dat het hele proces rond het kunstwerk geen schoonheidsprijs verdiende, beloofde beterschap en bood ook excuses aan, maar de oppositie had liever gezien dat de coalitie het plan had terug getrokken om opnieuw te beginnen.

Participatie

‘Hebben ze dan niets geleerd van Der Bogen?’ was een gehoorde vraag rond de raadsvergadering. Het kunstwerk van Armando werd enkele jaren geleden zonder burgerparticipatie geplaatst op het Stadsplein en moet de Toegangspoort van Amstelveen voorstellen. Dat leidde tot een storm van kritiek uit de lokale samenleving. Overigens wil de beoogde kunstenares van het nog te maken werk op het Keizer Karelplein wel degelijk in conclaaf met omwonenden om een passend kunstwerk te maken. 

Het huidige college van B en W (VVD, D66, PvdA) is momenteel een jaar onderweg, nadat het vorig voorjaar na de gemeenteraadsverkiezingen werd geïnstalleerd.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.