Pixabay.com

Amstelveen wint belangrijke rechtszaak in strijd tegen inbrekers

Amstelveen - Gemeente Amstelveen heeft een belangrijke overwinning geboekt in een rechtszaak tegen een man die in februari 2018 samen met zijn broer werd aangehouden in Amstelveen. Het duo had een arsenaal inbrekerswerktuig bij zich.

De gemeente had daarop de man een last onder dwangsom opgelegd van 2.500 euro, omdat in de Algemene Plaatselijk Verordening (APV) van Amstelveen is opgenomen dat mensen geen inbrekerswerktuig bij zich mogen hebben of mogen vervoeren. Het is een van de maatregelen die werd ingevoerd om het hoge aantal inbraken in Amstelveen terug te dringen.

Hoger beroep

De man was het echter niet eens met de opgelegde last onder dwangsom en ging in hoger beroep. De man stelde onder andere dat niet hij, maar zijn broer - met wie hij was - het gereedschap bij zich had. De Raad van State ging echter niet in het bezwaar mee, zo blijkt uit een recent gepubliceerde uitspraak. Dat betekent dat de man bij een volgende keer een boete tot 10.000 opgelegd kan krijgen als hij opnieuw met inbrekerswerktuig in de gemeente wordt betrapt.

Beleid

In 2018 werd het duo na tips van een alerte wijkbewoner aangehouden, nadat de twee mannen bovenmatige interesse in huizen hadden getoond en een ‘onlogische’ looproute volgden. Bij aanhouding bleek het duo onder andere een slotentrekker, steeksleutel, schroevendraaier met boorschroef en bouwsleutel met bij zich te hebben.

Aangescherpt offensief

Het opleggen van een last onder dwangsom voor personen die inbrekerswerktuig bij zich hebben werd mogelijk door inspanningen van voormalig burgemeester Bas Eenhoorn. Het beleid is uiteraard voortgezet onder regie van huidig burgemeester Poppens. Samen met wethouder Herbert Raat (Handhaving, VVD) werd in 2018 het offensief tegen inbrekers aangescherpt, omdat het aantal inbraken in Amstelveen de spuigaten uitliep. Er waren destijds  bijvoorbeeld Chileense bendes actief die via Schiphol werden 'ingevlogen' en veelvuldig hun slag sloegen in Amstelveen. 

raat_eenhoorn.jpg
Voormalig (interim-)burgemeester Bas Eenhoorn en wethouder Herbert Raat.

Alle mogelijke maatregelen werden getroffen, waaronder ook de inzet van ANPR-camera’s en de formatie van een speciaal anti-inbraakteam, waar veel animo voor was en inmiddels succesvol opereert.

Uitspraak gunstig voor andere gemeenten

Raat is verheugd over de uitspraak van de Raad van State en spreekt van een belangrijke overwinning in de strijd tegen inbrekers, ook voor andere gemeenten in Nederland. ‘Als gemeenten deze maatregel in de APV opnemen, betekent het dus dat ze sterk staan.’ Raat ziet de uitspraak als een steun in de rug voor de Amstelveense aanpak tegen inbraken, zo schrijft hij in zijn persoonlijke weblog.


Meer nieuws

Winkels vandaag 10:00

Nieuw op Kostverlorenhof: Aziatische delicatessenzaak MayVy

Amstelveen - Nog slechts enkele dagen wachten en dan zal delicatessenzaak MayVy haar deuren openen. Op 30 oktober komt wethouder Floor Gordon de winkel officieel openen. Eigenaresse Willow Le nodigt Amstelveners uit om op 30 en 31 oktober de nieuwe winkel te komen ervaren middels een heerlijke proeverij van Aziatische gerechten.

Corona Amstelveen gisteren 14:19

Na brief ook videoboodschap van burgemeester Amstelveen

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft, na een open brief aan alle Amstelveners eerder deze week, ook een videoboodschap uitgedaan aan inwoners, nu het aantal corona-besmettingen onder Amstelveners flink blijft toenemen.