Pixabay.com

Amstelveen wint belangrijke rechtszaak in strijd tegen inbrekers

Amstelveen - Gemeente Amstelveen heeft een belangrijke overwinning geboekt in een rechtszaak tegen een man die in februari 2018 samen met zijn broer werd aangehouden in Amstelveen. Het duo had een arsenaal inbrekerswerktuig bij zich.

De gemeente had daarop de man een last onder dwangsom opgelegd van 2.500 euro, omdat in de Algemene Plaatselijk Verordening (APV) van Amstelveen is opgenomen dat mensen geen inbrekerswerktuig bij zich mogen hebben of mogen vervoeren. Het is een van de maatregelen die werd ingevoerd om het hoge aantal inbraken in Amstelveen terug te dringen.

Hoger beroep

De man was het echter niet eens met de opgelegde last onder dwangsom en ging in hoger beroep. De man stelde onder andere dat niet hij, maar zijn broer - met wie hij was - het gereedschap bij zich had. De Raad van State ging echter niet in het bezwaar mee, zo blijkt uit een recent gepubliceerde uitspraak. Dat betekent dat de man bij een volgende keer een boete tot 10.000 opgelegd kan krijgen als hij opnieuw met inbrekerswerktuig in de gemeente wordt betrapt.

Beleid

In 2018 werd het duo na tips van een alerte wijkbewoner aangehouden, nadat de twee mannen bovenmatige interesse in huizen hadden getoond en een ‘onlogische’ looproute volgden. Bij aanhouding bleek het duo onder andere een slotentrekker, steeksleutel, schroevendraaier met boorschroef en bouwsleutel met bij zich te hebben.

Aangescherpt offensief

Het opleggen van een last onder dwangsom voor personen die inbrekerswerktuig bij zich hebben werd mogelijk door inspanningen van voormalig burgemeester Bas Eenhoorn. Het beleid is uiteraard voortgezet onder regie van huidig burgemeester Poppens. Samen met wethouder Herbert Raat (Handhaving, VVD) werd in 2018 het offensief tegen inbrekers aangescherpt, omdat het aantal inbraken in Amstelveen de spuigaten uitliep. Er waren destijds  bijvoorbeeld Chileense bendes actief die via Schiphol werden 'ingevlogen' en veelvuldig hun slag sloegen in Amstelveen. 

raat_eenhoorn.jpg
Voormalig (interim-)burgemeester Bas Eenhoorn en wethouder Herbert Raat.

Alle mogelijke maatregelen werden getroffen, waaronder ook de inzet van ANPR-camera’s en de formatie van een speciaal anti-inbraakteam, waar veel animo voor was en inmiddels succesvol opereert.

Uitspraak gunstig voor andere gemeenten

Raat is verheugd over de uitspraak van de Raad van State en spreekt van een belangrijke overwinning in de strijd tegen inbrekers, ook voor andere gemeenten in Nederland. ‘Als gemeenten deze maatregel in de APV opnemen, betekent het dus dat ze sterk staan.’ Raat ziet de uitspraak als een steun in de rug voor de Amstelveense aanpak tegen inbraken, zo schrijft hij in zijn persoonlijke weblog.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:30

Programma Koningsnacht & Koningsdag Amstelveen 2024: maak het gezellig

Amstelveen - Koningsnacht en Koningsdag staan vanavond (26 april) en morgen (27 april) letterlijk voor de deur: het belooft als vanouds een gezellige mix van festiviteiten en vrijmarkten  te worden. De weersvoorspellingen: her en der zon maar ook af en toe een bui.

Algemeen vandaag 13:08

Deze 15 Amstelveners kregen vandaag een lintje

Amstelveen - Burgemeester Tjapko Poppens heeft vandaag, vrijdag 26 april, aan vijftien Amstelveners een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt tijdens de traditionele lintjesregen in het raadhuis.

Wonen vandaag 10:48

Woningbouw Middenwaard geschrapt ten faveure van nieuwe basisschool met voorzieningen

Amstelveen - Hoewel het gebied een woonbestemming heeft en er aanvankelijk (grondgebonden) middeldure woningen waren voorzien, schrapt het College van B en W de realisatie van woningen in deelgebied 2 van de Middenwaard, een momenteel braakliggend terrein op de grens van de wijken Groenelaan en Waardhuizen. Daarvoor in de plaats: de nieuwbouw van basisschool Willem Alexander, een kinderopvanglocatie, een gymzaal, meer groen & recreatie en een opgewaardeerde fietsverbinding. 

Algemeen gisteren 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.